Zo ontkalk je jouw strijkijzer (om proper te blijven strijken)

Een stoomstrijkijzer is een toestel die in zowat elk huis terug te vinden is. Toch verzorgen veel mensen hun stoomstrijkijzer onvoldoende: na gebruik gaat het strijkijzer gewoon terug de kast in. Het is dan voornamelijk het ontkalken van het toestel wat wordt vergeten. Toch is dit zeer belangrijk want na verloop van tijd kan het zijn dat op je gestreken kledij witte of bruine vlekken ontstaan na het strijken, vanwege de kalk.

Waarom ontkalken belangrijk is?

Ontkalken van een strijkijzer is belangrijk zodat het optimaal blijft functioneren. Er zijn gaatjes in het strijkoppervlak en deze kunnen (deels) vernauwd of verstopt geraken door kalk. Ook al zijn heel wat (moderne) stoomstrijkijzertoestellen voorzien van een speciale coating – een speciale buitenlaag op je toestel – om dit te voorkomen, toch geldt dit voor alle toestellen.

Ook de stoomintensiteit kan verminderen naarmate de kalkaanslag zich opbouwt op jouw strijkijzer toestel.

Als laatste kan het zijn dat je strijkijzer stinkt. Mogelijk is de reden (licht) vuil water en kalk die na lange tijd begint slecht te ruiken. Deze slechte geur kan ook op jouw kledij terecht komen.

Je strijkijzer verzorgen is dus wel degelijk zeer belangrijk en helemaal niet moeilijk, dus aan de slag!

Strijkijzer ontkalken

Er zijn verschillende manieren om effectief kalk te verwijderen van een strijkijzer. De eerste stap die je best neemt is het instructieboekje van je strijkijzer er bij nemen en raadplegen of een bepaalde methode wordt voorgesteld: het is aan te raden de raad van de fabrikant op te volgen.

Strijkijzer ontkalken met azijn

Azijn is de vijand van kalk: het is een natuurlijk en onschadelijk product (ook onschadelijk voor de natuur) en ideaal om een strijkijzer ontkalking snel uit te voeren.

Volg deze stappen om je strijkijzer met azijn te ontkalken:

  • Ledig het water reservoir van je strijkijzer eerst
  • Vul een kan water voor de helft met water en de helft met azijn
  • Vul nu jouw strijkijzer met dit mengsel
  • Zet je toestel aan op maximale stand
  • Laat het strijkijzer stomen een aantal keren en schud het toestel zijwaarts ondertussen, op die manier schud je de losse stukjes azijn los

Bij een verstopt toestel zal je snel merken dat er kleine brokjes kalk zullen loskomen en uit het toestel zullen vallen bij deze methode. Soms zal je ook zien dat dit residue een beetje bruin of zelfs zwart is.

Vergeet niet om je stoomstrijkijzer volledig te ledigen achteraf, en eens uit te spoelen met water alvorens het terug in gebruik te nemen voor de volgende berg was. Wrijf ook eens met een proper doekje over je strijkijzer eenmaal deze volledig is afgekoeld.

Gebruik een ontkalkingsmiddel

Er bestaan een aantal erg goede ontkalkers op de markt die helpen om jouw strijkijzer tip-top te doen blijven werken. Ze ontkalken het toestel vaak zeer effectief, en bij regelmatig verleng je de levensduur van jouw toestel.

Een ontkalkingsmiddel voor jouw strijkijzer heeft een hoog-kalkoplossende werking en is dus vaak doeltreffender dan enkel azijn. Zoek je dus een manier om ‘perfect te ontkalken’, zodat je toestel er ook echt als nieuw uit ziet, dan kan je best beroep doen op een ontkalker.

Maak gebruik van de anti-calc functie

Meer en meer strijkijzers zijn uitgerust met een eigen ‘anti-calc’ functie. Via deze functie op jouw toestel kan je vrij eenvoudig het toestel ontkalken zonder chemische producten of azijn. Het enige wat je nodig hebt is het toestel zelf en water.

De functie heeft verschillende namen dus, zoals:

  • descale
  • de-calc
  • anti-calc
  • clean function

Je kan best even kijken in de handleiding van je toestel, want deze functie werkt anders bij verschillende fabrikanten of zelfs tussen de verschillende strijkijzermodellen van eenzelfde fabrikant.

Koop een nieuw stoomstrijkijzer

Een strijkijzer kost gelukkig geen honderden euro’s, tenzij je professioneel strijkt. Een strijkijzer die te oud is zal sowieso meer verbruiken, minder goed presteren tot soms zelfs stinken of vlekken op je wasgoed maken. Indien zelfs ontkalken niet werkt, is het misschien tijd voor een nieuw stoomstrijkijzer toestel.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven