Alles wordt duurder. Je merkt het aan heel wat dingen: een brood bij de bakker is flink duurder geworden, de wagen tanken neemt een grote hap uit je budget, en een nachtje op hotel wordt ook zo goed als onbetaalbaar. Voor mijn gezin merk ik de prijsstijgingen vooral aan de wekelijkse boodschappen in de supermarkt. Daarom wou ik eens een blogpost schrijven hoe en waar je goedkoop voeding kan kopen voor jou en je gezin.
Too good to go
De app ‘Too Good to Go’ is gratis te downloaden en heeft als doel voedselverspilling tegen te gaan. Elke winkel met voeding heeft er wel mee te maken: ze kochten te veel voorraad aan, en uiteindelijk vervalt de voeding en moeten ze het weggooien. Deze onverkochte voeding (die bijna zal vervallen) kan door de winkeliers worden aangeboden via de Too Good to Go app. De winkels (zoals een bakker, een supermarkt of een kaaswinkel) bieden een pakket aan die ze aantrekkelijk verkopen via deze app. Vaak krijg je de ‘overschot’: de artikelen zijn dus nog niet vervallen en perfect te gebruiken door jou aan een zeer scherpe prijs!
De app kan je gratis downloaden voor iPhone of een Android telefoon via de App Store of Play Store (even zoeken op ‘too goo to go’). Eenmaal ingelogd vind ik het heel handig dat je kan zoeken op deelnemende winkels in jouw buurt. Zo hoef je niet heel ver te rijden om een pakket aan te kopen en af te halen (het afhalen is vaak op het einde van de dag).
In het kort: Too Good to Go is een app om overschotten van winkels dicht bij huis aan te kopen aan een scherpe prijs.
Lidl: Zero Waste
Verschillende Lidl winkels in België nemen deel aan het Zero Waste programma. Dit is een maatregel van Lidl om voedselverspilling tegen te gaan. In plaats van heel wat voeding weg te gooien omdat het is vervallen, plakt Lidl op deze producten een sticker met daarop een bodemprijs. Bijvoorbeeld een stuk vis van 7 euro wordt verkocht aan 0,50 euro. Je kan hier echt mooie koopjes doen op deze manier. Soms neem ik verschillende stukken vlees mee met zo een Zero Waste sticker, en deze vries ik dan in.
De Zero Waste stickers worden vaak op het einde van de werkdag op de producten geplakt door de medewerkers. Je moet dus wel een beetje geluk hebben dat je op het goede moment boodschappen doet. Je hebt ook meer kans op een deal op het einde van de werkweek, omdat Lidl op zondag en maandag gesloten is. Als bijvoorbeeld een stuk vlees zou vervallen op dinsdag, dan plakken ze liever de Zero Waste sticker op de verpakking op zaterdag. Dit hebben ze liever dan het weg te smijten op dinsdag. Goed voor jouw portemonnee dus. En Lidl krijgt zo een groen imago en verdient toch nog een klein beetje geld aan het product.
In het kort: op het einde van de werkdag/werkweek plakt Lidl de Zero Waste stickers op bijna vervallen producten, waardoor deze vaak minder dan 1 euro kosten.
De markt bij jou in de buurt
Een andere methode om goedkoop boodschappen te doen is om naar jouw lokale markt te gaan in jouw dorp of gemeente. Marktkramers doen vaak verschillende markten op een week, en hun waren gaat telkens mee van markt tot markt. Toch worden ook hun producten slecht na een tijdje, en kunnen ze deze niet meer meenemen naar de volgende markt.
Ook dit is een kans om jouw slag te slaan. Bij het sluiten van de markt kan het interessant zijn om jouw ronde te doen bij de verse kraampjes van groenten, fruit, kippenkraam, … Sommige verkopers maken zelfs specifiek reclame met hun kortingen. Zij hebben liever hun producten nog te verkopen aan de bezoekers van de markt, want hun producten weggooien kost tijd en geld, of het terug inladen en vervoeren doen ze liever niet. Bij fruitverkopers zag ik onlangs dat de verkoper reeds zakjes had gemaakt en elk zakje kostte slechts 2 euro! Er zal allerlei lekkers in: een meloen, appels, druiven, … Toch weer mooi meegenomen: ideaal om een smoothie te maken bijvoorbeeld.
In het kort: op het einduur van een lokale markt bieden verkopen soms opvallend goede deals aan om van hun koopwaar af te geraken.
Huismerken kopen
In winkels, zeker grote winkels, heb je heel vaak de keuze tussen verschillende merken en groottes van verpakkingen voor eenzelfde product. Onlangs zocht ik naar een stuk brie kaas, want het was lang geleden dat ik die nog eens at. Eenmaal in de winkel viel het me op dat je echt heel veel geld kan uitgeven aan een stukje brie, en dat er anderzijds ook een wit merk van de supermarkt te kopen was voor een fractie van de prijs (je bekijkt best altijd de prijs per kilo om goed te vergelijken). Ik kocht het huismerk – en dat bleek een goede keuze want ik vond hem heerlijk smaken.
Merk op dat soms een ‘duur merk’ toch goedkoper kan zijn dan het huismerk. Zo zijn er soms kortingen / acties lopende voor een merkproduct (“1 + 1 gratis”) waardoor ze toch goedkoper zijn dan het huismerk.
In het kort: huismerken zijn vaak stukken goedkoper dan de gekende merken, maar bieden dezelfde kwaliteit en smaak.
Zoeken naar kortingsbonnen
Niet alles wat je vindt in de winkel hoef je aan volle pot te betalen. De fabrikanten van jouw lievelingsproducten geven soms bonnen uit. Heb jij dus bepaalde producten die je gewoon heel lekker vindt, dan kan je best op zoek gaan naar kortingsbonnen van dat merk. Je kan de Facebook pagina van dat merk ‘liken’, of je inschrijven voor hun nieuwsbrief (via de website kan je dit vaak doen). Op die manier krijg je soms wel eens een korting voorgeschoteld. Dit verzacht de rekening aan de kassa soms aanzienlijk, zeker als je de bon kan combineren met een lopende actie.
In het kort: een kortingsbon is een directe korting aan de kassa die je geld doet besparen voor jouw favoriete merken of winkels.