Wat is een Variegata plant?

Het is een term die tot enkele maanden geleden totaal onbekend was voor de meesten onder ons maar sinds de verkoop van een Monstera Adansonii Variegata voor rond de 1500 euro die breed aan bod kwam in de pers, zijn veel mensen nieuwsgierig geworden naar deze plantenvariant. Ik leg even kort uit waarover het gaat.

Een variegata exemplaar van een kamerplantensoort onderscheidt zich doordat er witte vlekken op de bladeren te vinden zijn. Om van een echte Variegata te kunnen spreken moet het gaan om witte vlekken die normaal gezien niet op de plantensoort voorkomen. Deze plantensoorten zouden dit normaal eigenlijk niet mogen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Monstera Deliciosa, ook wel de gatenplant genoemd, die momenteel één van de populairste planten is. Deze plant heeft grote prachtige bladeren met een unieke vorm maar inderdaad, deze bladeren zijn groen… Als deze plant witte vlekken heeft, dan gaat het om een variegata variant. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Calathea White Fusion die standaard met een witte tekening op het blad komt; dit is dus geen variegata. Om tot een variegata exemplaar te komen, doet er zich in de natuur namelijk een mutatie voor van de genen van de plant. De witte stukken van de plant hebben dan geen bladgroenkorrels aangemaakt. Een mooi foutje van moeder natuur dus!

Er bestaat wat men stabiele en instabiele variegata noemt. Instabiele variegata komt het vaakst voor. Dit is een plant met een genetische afwijking die zich af en toe zal manifesteren maar je plant maakt dan in het beste geval slechts af en toe een blad aan met witte vlekken of een witte rand, naast vele groene bladeren. Deze vorm is voor vele zeldzame plantenliefhebbers een grote teleurstelling als ze een duur stekje op de kop hebben kunnen tikken maar merken dat bij de groei de rest van hun plant grotendeels groene bladeren aanmaakt. Waar we naar op zoek gaan is de stabiele variegata waarbij bijna alle nieuwe bladeren aan ons stekje ook witte vlekken en randen zullen vertonen.

Zoek je tips bij de aankoop van een stekje om te kunnen bepalen of het gaat om een stabiele variegata? Dan kan je even dit artikel lezen of reageer in de comments!

Eén gedachte over “Wat is een Variegata plant?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven