Top 5 Tips om elk huis of appartement sneller te verkopen

Een huis of een appartement verkopen kan je overlaten aan een immokantoor. Zij zijn het gewoon om vastgoed te verkopen en je hoeft zelf niets of weinig te doen. Toch is het vaak een goede keuze om zelf je huis of appartement te verkopen: dan regel je alles zelf, en je steekt de 3 tot 4% commmissie in je eigen zak in plaats van ze af te geven aan de immomakelaar. Op een onroerend goed van 200.000 euro win je dus al makkelijk een 8.000 euro!

Naast het plezier van zelf een onroerend goed te verkopen, de ‘winst’ die je maakt om het zelf te doen, wil je natuurlijk ook dat het allemaal snel achter de rug is. Een pand dat vele maanden of zelfs jaren op de markt staat, geraakt ‘besmet’ en zal op den duur niet meer verkocht geraken. Dankzij deze tips help ik je op weg om dit te verkomen, en bovendien kunnen deze tips helpen de waarde van de woonst te doen stijgen, zodat je meer geld krijgt aan de verkoop.

Tip 5: Neem foto’s met veel licht

De kans is groot dat je het pand dat je wilt verkopen, ergens op een website online zal plaatsen (zoals Immoweb of Immoscoop). Een goed idee, want zo bereik je heel wat mensen.

Foto’s zijn essentieel om mensen te overtuigen van de kwaliteiten van de woning die je wenst te verkopen. Neem dus foto’s met veel licht: idealiter neem je dus foto’s op een zonnige dag. Je opent ook ramen, deugen, gordijnen, .. zo veel mogelijk zodat een maximum aan licht binnen kan. Ook de verlichting aansteken kan helpen.

Insider tip: een smartphone neemt mooie foto’s, maar een echt fototoestel kan vaak nog een betere keuze zijn om de ruimtes echt tot hun recht te laten komen.

Tip 4: Repareer de kleine gebreken

Een putje in de grond, een vuile streep op de muur, een losgekomen gordijn, … Probeer zo veel mogelijk kleine opknapwerken uit te voeren. De poentiele kopers die het huis zullen bezichtigen, mogen zich niet focussen op die kleine gebreken. Werk ze dus weg: een likje verf of een gaatje vullen met vulpasta kost maximaal een paar uur en verhoogt sowieso de waarde van het pand.

Insider tip: Zelf niet zo handig? Neem een buurman, vriend of familielid mee die handig is en bedank hem/haar met een kleinigheidje achteraf.

Tip 3: Geef het pand een neutrale uitstraling

Een koper die zelf in het pand wilt komen wonen, wilt zich kunnen inbeelden hoe hij of zij zelf in het pand zou wonen. Berg dus persoonlijke spullen op, zoals fotokaders met familiefoto’s, of jouw collectie gedroogde vlinders.

Naast het visuele, wil je ook de neus en de oren op een neutrale manier prikkelen. Speel je muziek af, kies dan voor neutrale radio muziek (upbeat lijkt me een uitstekende keuze). Kies je voor een geurkaars, zorg dan voor een kaars met een zachte neutrale geur zoals katoen of vijg.

Tip 2: Opgeruimd staat netjes

Het lijkt logisch, maar een opgeruimd en propere woning zal veel sneller verkopen dan een slordig en vieze woning. Neem dus vuilniszakken mee naar de woning en smijt alle afval of overbodige spullen weg. Een stofzuiger, stofdoek en Dettol reiniger zijn ook geen overbodige luxe.

Insider tip: leid je mensen rond om de woning te laten bezichtigen? Dan kan je een aantal minuten voor hun komst nog vlug even de geur van het kuismiddel laten circuleren in huis. Dit geeft een proper gevoel aan de bezoekers.

Tip 1: Investeer in een eye-catcher

Verkoop je een huis of appartement dat volledig leeg is gehaald, dan kan dit het verkoopspotentieel naar beneden halen. Een koper kan zich namelijk niet altijd even gemakkelijk voorstellen hoe het gebouw met meubels en decoratie er uit ziet. Je mist dus kansen door de lege ruimte.

Kies daarom om een klein bedrag om te investeren in decoratie of meubels. Zoek op Pinterest naar leuke accesoires, zoals een trendy spiegel of staande lamp. Ik zou aanraden om niet meer dan 0,5% van de totale verkoopprijs te spenderen aan decoratie en meubels.

Bonus tip: Lanceer een social media campagne

Dankzij social media kan je heel wat mensen bereiken. Zowat iedereen in België heeft een Facebook of Instagram account. Investeer dus daarom een klein bedrag om een campagne te lanceren. Zorg er voor dat je campagne alle voordelen van de woonst benadrukken.

Insider tip: de social media campagne kan je zo instellen dat je enkel mensen in België of zelfs enkel Oost-Vlaanderen bereikt bijvoorbeeld. Verkoop je dus een woning in Brugge, dan kies je als geografische instelling; West-Vlaanderen. Je kan ook op leeftijd filteren. Deze instellingen zal er voor zorgen dat je minder mensen bereikt. Dit lijkt negatief, maar dat is het zeker niet: de weinige mensen die je bereikt zullen veel meer potentieel bezitten gezien ze voldoen aan jouw vereisten (taal, leeftijd, …).

Verkocht jij zelf ook recent een woning, of ben je nog aan het verkopen? Wat zijn jouw ervaringen, tips, anekdotes? Deel ze hieronder in de reaties met andere lezeres.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven