Hoe klein of groot valt baby merkkledij?

Kleding kopen voor mijn baby vind ik super leuk: babykledij is dan ook super cute en vaak kan ik het dan ook niet weerstaan om af en toe eens online bij te shoppen. Mijn kindje heeft dan ook al ondertussen een mooie garderobe opgebouwd van verschillende maten en merken. En dat is precies waar ik het met jullie over wil hebben in deze blogpost: de maten van merkkledij is soms zo verschillend dat het moeilijk wordt om de juiste maat te kopen voor jou baby of kind zijn of haar leeftijd.

Vooral bij online shoppen via webshops is het erg moeilijk om in te schatten of kleding groot tailleert of net klein tailleert tussen de merken heen.

Hoe valt babykledij meestal?

Babymaten zijn gelukkig niet al te verschillend bij de meeste merken. Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met het kind zelf: sommige kinderen zijn erg groot, of net iets kleiner dan gemiddeld voor hun leeftijd. Daarom spreek ik liever niet al te veel over kinderkledij in jaartallen maar liever in maten. Een maatje 86 voor babies kan dus perfect passen voor een babytje van 9 maanden, maar even goed voor een andere baby die 14 maanden oud is bijvoorbeeld.

Hou zeker ook rekening met het wassen van kledij van jouw kindje(s). Afhankelijk van de kledingstof die wordt gebruikt kan wasgoed krimpen, of net wat uitrekken. Valt kleding groot of net klein? Bij een eerste wasbeurt kan het er al anders gaan uitzien dus.

Hoe valt babykleding van merken?

‘Merkkleding’ klinkt natuurlijk alsof het iets duur is: kleding van merken. Neen, ik neem een groot aantal merken op in mijn vergelijking hieronder. Ook de meer democratisch geprijsde fashion voor kinderen vergeleek ik (zoals Primark of zelfs kleding van het grootwarenhuis Lidl).

Heb je trouwens zelf nog een merkje waar je ervaring mee hebt, laat dan gerust iets weten in de reacties hieronder en ik voeg de info graag toe!

Merk van babykledingHoe valt de babykleding?Opmerkingen
BambinoOp maat
BESSOp maat
GAPValt iets groter
C&AOp maat
EspritOp maat
HEMAOp maatWijde kleding
H&MValt iets groterWijd aan de buik
LidlValt groter
MangoKleine maatjes
NoukiesKleine maatjes
NoppiesOp maat of kleinSoms smalle kleding
Petit BateauEerder kleinGetailleerde kleding
PrénatalOp maat
PrimarkErg kleinMaatje groter kopen is aan te raden
Ralph Lauren (Polo)Op maatVaak lange kleding voor grotere kinderen
WibraOp maatAfhankelijk van soort kleding
ZaraOp maat
ZeemanErg kleinMaatje groter kopen is aan te raden

Voorbeelden van merkkledij

Hieronder zie je wat echte voorbeelden mijn kleding uit mijn kledingkast. Echte voorbeelden van merkkledij vergelijken zal je tonen hoe groot de verschillen soms kunnen zijn. Vervelend, maar daarom wil ik jou goed informeren alvorens je zelf babykleding wilt kopen.

Maat ’24 maanden’: Petit Bateau en Ralph Lauren. Het is duidelijk dat Ralph Lauren vrij lang is en Petit Bateau net iets kleiner tailleert. Als we beide babypolo’s vergelijken, dan valt duidelijk het verschil op tussen de twee merkjes.

Polo shirt met korte mouwen van Petit Bateau en Ralph Lauren

Maat 86: Zeeman en H&M. Hieronder zien we een wel erg groot verschil waarbij de kleding van de Zeeman erg klein valt. Het verschil met H&M is dan ook erg groot: zowel de lengte van de mouwen, de breedte als de lengte zijn erg verschillend. En dat voor eenzelfde maat!

Zeeman en H&M babykleding voor een T-shirt met lange mouwen

Maattabel baby

Ik wilde toch ook nog even de verschillende baby kleding maten op een rijtje zetten in een handige tabel!

LeeftijdLengteMaat
0 – 1 maanden50 cm50
1 – 2 maanden56 cm56
2 – 4 maanden62 cm62
4 tot 6 maanden68 cm68
6 tot 9 maanden74 cm74
9 tot 12 maanden80 cm80
12 tot 18 maanden86 cm86
Baby maten tabel

Ik wil nog even herhalen: als je kijkt naar deze maattabel voor babies dan kan je best naar de lengte kijken en niet naar de leeftijd. De leeftijd kan namelijk bedrieglijk overkomen want jouw kind kan (veel) groter of net (veel) kleiner zijn dan gemiddeld.

BabyBaby
Meer over Zwangerschap & Baby

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven