Stekken: op water of in de aarde? Wat zijn de voor- en nadelen? Mijn ervaringen.

Sommige planten (zoals bijvoorbeeld string of hearts of de Monstera) kan je op 2 manieren stekken: in aarde of in water. Welke manier het meeste slaagkans heeft, kan echt van het lot afhangen. Soms lukt het bij mij beter op water, soms op aarde. Mijn stekervaring heeft mij wel de volgende voor- en nadelen van stekken op aarde of water geleerd:

Voordelen van stekken op water:

  • Je kan de wortelgroei (tenminste als je je stek in een doorzichtig vaasje steekt) op elk moment goed in de gaten houden.
  • Je moet je geen zorgen maken of je potgrond te droog of te nat is

Het nadeel van stekken op water is dat je je plant na verloop van tijd, eens de wortelgroei goed gevorderd is, naar potgrond zal moeten laten overschakelen. Je plant zal aan deze situatie moeten wennen want ze zijn het nu gewoon om constant in het water te hangen. Je zal de vochtigheidsgraad van je potgrond nauwgezet in de gaten moeten houden om deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Houd de aarde de eerste weken dan ook goed vochtig maar niet te nat (we willen geen wortelrot!). Als vergelijking zou ik zeggen: geen moeras maar eerder een uitgewrongen spons.

Uitleg over hoe je een stek neemt van een Monstera vind je trouwens ook op mijn blog.

Heb jij ervaringen die je wil delen? Deel ze gerust  in de comments, ook wij leren graag bij!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven