Soorten beugels en hun prijskaartje

De technologie gaat er steeds op vooruit en ondertussen bestaan er reeds heel wat verschillende orthodontiebehandelingen. Al heb je niet altijd de keuze, niet elke beugel kan voor elke afwijking aan de tandenstand worden gekozen. Belangrijke criteria voor jou als volwassene zijn waarschijnlijk niet enkel de prijs maar ook vaak de (on)zichtbaarheid van de beugel.

Ik geef hieronder een overzicht van de verschillende beugels waar ik informatie over heb gekregen, hun (indicatief) prijskaartje en kenmerken en maak hierbij een onderscheid tussen uitneembare apparatuur (de beugels die je zelf kan insteken en terug uithalen) en de vaste apparatuur (de blokjesbeugel).

Uitneembare apparatuur

Uitneembare beugel

Soms, al is dit vrij zeldzaam, kan een orthodontiebehandeling bij volwassenen gebeuren met uitneembare apparatuur. De kosten hangen in dit geval af van het soort apparaat en de duur van de behandeling. Een uitneembare beugel kost vaak tussen de 300 en de 450 euro, maandelijkse afspraken niet meegerekend natuurlijk.

Doorzichtige kunststofbeugel (type “Invisalign”)

Deze beugel is vrij nieuw. Bij deze behandeling wordt door een computer een scan van het gebit gemaakt waarop de computer 15 tot 30 doorzichtige hoesjes fabriceert die over het gebit dienen geschoven te worden. Elk hoesje heeft een andere vorm, wordt 2 tot 3 weken gedragen en duwt de tanden langzaam in de goede stand.

Indien je slechts een kleinere afwijking aan de gebitsstand dient te corrigeren, kan je zeker eens bij jouw orthodontist naar deze beugel informeren. Voor grotere afwijkingen wordt deze methode niet toegepast aangezien de hoesjes vrij soepel zijn en dus minder kracht kunnen uitoefenen op de tanden dan bijvoorbeeld de slotjesbeugel. Zo ken ik iemand die voor deze optie heeft gekozen om een spleetje tussen de voorste tanden te dichten. Voor dergelijke afwijking was deze beugel een goede optie voor hem.

Het grote voordeel van deze beugel is zijn zo goed als onzichtbaarheid en het feit dat je deze beugel ten allen tijde kan uitnemen, bijvoorbeeld als je een feestje hebt en liever je beugel die avond niet wil dragen, om te eten of als je je tanden wil poetsen.

Het nadeel is de kostprijs, deze beugel kost snel tussen de 3000 en 4000 euro (boven en onder), het feit dat je deze enkel voor kleinere afwijkingen kan gebruiken en dat de behandeling langer duurt dan met een slotjesbeugel.

Vaste apparatuur

Voor de behandeling met vaste apparatuur, in de volksmond “blokjes” genoemd, wordt een forfaitair bedrag aangerekend. Deze behandeling wordt het vaakst toegepast en zou ook het beste resultaat opleveren. Bij deze techniek wordt er op elke tand (zowel boven als onder of slechts 1 van de kanten) een slotje gekleefd waardoor dan een ijzerdraad wordt gestoken die door kleine elastiekjes wordt vastgemaakt aan de slotjes. Ondertussen bestaan er reeds enkele verschillende soorten blokjesbeugels, naar gelang de kleur (metalen of keramiek) of de positie (langs de buiten- of binnenzijde van de tanden) van de slotjes.

Metalen slotjesbeugel

Iedereen kent de metalen slotjesbeugel. Deze beugel is de meest zichtbare, al moet je weten dat in de loop der jaren de slotjes al iets kleiner zijn geworden dan vroeger. Toch moet je er rekening mee houden dat ook van op een afstandje, deze beugel zeker zichtbaar is. Dit is echter de goedkoopste oplossing.

De keramische beugel

Deze beugel heeft keramische slotjes in plaats van metalen, waardoor de beugel minder zichtbaar is. Wel is het zo dat deze slotjes duurder zijn dan de metalen slotjes en meestal ook wat dikker en groter. Veel orthodontisten drukken echter de prijs door enkel bovenaan op de voorste tanden keramische blokjes te kleven en op de tanden die je niet ziet (de achterste tanden) of minder goed ziet (de volledige onderste rij tanden) metalen blokjes te kleven. Bij mij was het prijsverschil (ik heb eveneens de combinatie die ik hier vermeld tussen metalen en keramische blokjes) met een volledige metalen beugel ongeveer 400 euro.

De keramieken slotjes zelf verkleuren niet als je bijvoorbeeld kip curry zou eten maar het is wel zo dat de elastiekjes (waarmee de slotjes aan de draad worden bevestigd) wel sterk kunnen verkleuren. Deze kunnen bij mij, naar gelang de voeding, echt soms fluogeel uitslaan. Als grote fan van de Italiaanse keuken, moet ik daarom opletten met het eten van tomatensaus, ik heb echt de indruk dat de rekkertjes hiervan geler gaan kleuren. Gerechten met curry zijn bijvoorbeeld eveneens uit den boze. Ook bij rokers kunnen die elastiekjes snel geel verkleuren. Gelukkig worden de rekkertjes bij elk controlebezoek vervangen dus de dagen voor je maandelijkse afspraak zijn ideale gelegenheden om eens te zondigen en een goed bord curry te eten. Nog een nadeel is dat deze  keramieken slotjes minder stevig zijn dan de metalen slotjes en weet dat als een slotje stuk gaat, de behandeling toch iets langer kan duren.

Linguale beugel

Het is normaal gezien perfect mogelijk alle behandelingen met een linguale beugel, waarbij de slotjes aan de binnenkant van de tanden zitten, uit te voeren. Hierdoor is de linguale beugel zo goed als onzichtbaar. Let wel op dat deze beugel een heel pak duurder is dan de gewone slotjesbeugel die zich aan de buitenzijde van het gebit bevindt. Reken zeker op minstens 6000 euro voor dergelijke behandeling. Elk slotje wordt namelijk op maat gemaakt en moet volledig aan de vorm van de tand worden aangepast. Bovendien brengt deze beugel enkele ongemakken met zich mee. Zo is praten, vooral in het begin maar eigenlijk tijdens de hele behandeling, iets moeilijker en zal je iets anders klinken. Vooral zijn de S- en T-klanken, klanken waarbij je tijdens de uitspraak de tanden aanraakt, iets moeilijker. Bovendien moet je ook rekenen op wondjes op de tong, deze wrijft namelijk tegen de blokjes, en op mogelijks een “verdoofder” gevoel in je tong.

6 gedachten over “Soorten beugels en hun prijskaartje

  1. Mijn dochter heeft een beugel nodig en ik wil weten hoe het precies met de kosten zit. Met de juiste aanvullende verzekering worden dus de werkzaamheden van de orthodontist vergoed. Dat is erg fijn. We gaan het even controleren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven