Zo krijg je sigaretten geur uit kleding

Kleding kan gaan stinken wanneer het in aanraking komt met de omgeving waar rook hangt: dit kan rook zijn van sigaretten of barbecue geur bijvoorbeeld. De meeste mensen vinden dit soort geur niet zo prettig, al verwijder je gelukkig meestal makkelijk deze ‘rookgeuren’ uit kleding. Net zoals alle andere kledij was je de stinkende kleding via het wasmachine. Wasmiddelen bevatten namelijk stoffen die de geuren neutraliseren, en ook parfum zodat de geuren worden verdoezeld.

Stinkende sigarettengeur uit kleding halen doe je dus best via het wasmachine in een eerst fase. Je hebt op café gezeten, een feestje, of er was barbecue met vrienden. Bij een korte blootstelling aan rook is een gewone wasbeurt meestal voldoende om geurtjes te verwijderen uit kledij. Toch nog steeds een lichte of zware geur aanwezig? Ik geef een aantal tips om de geur volledig weg te krijgen zonder dure producten.

Probeer een tweede maal in het wasmachine

Indien de geur bij een eerste wasbeurt reeds sterk is verminderd, maar nog niet helemaal weg, kan je toch proberen om de stinkende kleding opnieuw het wasmachine in te gooien.

Je kan ook een ander type wasmiddel proberen bij deze tweede wasbeurt. Het ene wasmiddel is het andere niet. Sommige wasmiddelen bevatten meer actieve stoffen of meer parfum, wat tot een ander resultaat kan leiden.

Laat een nachtje weken in azijn

Azijn is een natuurlijk middel wat erg goed werkt voor verschillende huis-tuin-keuken toepassingen. Azijn is het meest gekend om keuken en badkamers kalkvrij te maken en houden. Omdat het een natuurlijk product is, doet het ook geen schade aan jouw kleding waar je de rook uit wilt halen.

Vul een emmer met een goede bodem aan azijn, en vul de rest van de emmer met warm water (niet heet). Zorg er voor dat het volledig kledingstuk is ondergedompeld in het water-azijn-mengsel. Laat jouw stinkende kledingstuk op die manier een nachtje staan (minimaal 12 uur, langer mag ook). De azijn zal de geuren volledig neutraliseren.

Het is aan te raden om de kledij die uit de emmer komt toch nog eens te wassen in de wasmachine, zodat de geur van de azijn wordt weggespoeld.

Gebruik een textiel verfrissen

Een goede textielverfrisser zal op twee vlakken werken: de bestaande geuren verwijderen en anderzijds een frisser geur toevoegen. Gekende merken zijn AmbiPur, Robijn en Febreze.

Een spray is het handigste formaat als je kiest voor een textielverfrisser: spuit de verfrissen aan op de kleding vanop 10 tot 20 cm afstand. Hoe dichter je spuit, hoe gerichter je de verfrissen aanbrengt. Bij rookgeuren kan je best vanop een afstand spuiten, zodat de volledige kledij wordt verfrist (bij een zweetgeur aan de oksel kan je best vanop 10 cm spuiten omdat dit gerichter is).

Laat de zon zijn werk doen

De zon en de wind buiten kan ook wonderen doen. Laat je naar sigaretten geur stinkende kleding wapperen in de buitenlucht om zo de geuren weg te krijgen. Bij veel wind en sterke zon kunnen de geurtjes snel weg zijn.

De kleding buiten hangen gebruik je best in combinatie met één van de andere methodes beschreven in dit artikeltje.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven