Het is zomer! En als ik aan zomer denk, dan denk ik automatisch aan zelf gemaakte confituur. Eén van mijn favoriete momenten tijdens de zomer is zelf rabarber confituur maken. Ik deel dan ook graag met jullie hoe ik te werk ga: van rabarbersteel tot confituur in een pot.
Benodigdheden voor je confituur
Het recept voor rabarberconfituur is vrij eenvoudig (maar heel lekker!), en je hebt er dan ook weinig ingredienten voor nodig. Ik som ze even hier op zodat je alles in huis kan halen alvorens te starten:
- 1kg Verse rabarber(stelen): Rabarberconfituur uit eigen tuin geniet uiteraard de voorkeur!
- 1kg Suiker: je kan kiezen tussen gewone suiker, of geleisuiker
- Optioneel: citroensap (3 eetlepels per kilogram)
De hoeveelheden zijn heel eenvoudig: voor 1 kilo rabarber heb je 1 kilo suiker nodig (tenzij je gaat voor ‘Maxi Fruit’ of ‘Extra Fruit’ suikers, kijk daarvoor op de verpakking van de suiker)
Heb je zin om je confituur extra speciaal te maken? Dan kan je uiteraard kiezen om ook andere vruchten toe te voegen: voornamelijk aarbeiden lenen zich heel goed hier toe.
Hou uiteraad ook je confituurpotten klaar (proper en droog).
De confituur bereiden
1. De rabarber kuisen
De rabarber stelen moeten gekuisd worden: best individueel zodat er zeker geen ongedierte of zand aan de stelen blijft zitten.
Snij vervolgens de rabarber in kleine stukjes. Heb je een dikke steel, snij deze dan eerst 1 of meerdere malen in de lengte.
2. Kook de rabarber
Gooi de stukjes rabarber in een grote (brede) pot en laat koken. Voeg er eventueel het citroensap aan toe.
Laat met het deksel op de pot ongeveer een 5 tot 10 tal minuten koken totdat de rabarber zacht is.
3. Voeg de suiker toe en laat goed doorkoken
Voeg dan de suiker toe aan de pot en zet het vuur hoger.
De confituur zal nu goed koken: zorg er dus voor dat je blijft roeren in de pot zodat de confituur niet aanbrandt onderaan de pot.
Blijf roeren tot de confituur de gewenste dikte hooft. Dit zal ongeveer al na een 5 tal minuten het geval moeten zijn.
4. Doe de confituur in potten
Giet de confituur in de confituurpotten. Zorg er voor dat je de potten goed vult, zodat er niet al te veel lucht meer in zit.
Na het vullen, doe je het deksel dicht en draai je de pot om. Klaar!
Smakelijk!
Voorzie de confituur van een mooi etiket. Smullen maar!