Past een beugel bij mijn levensstijl?

Een beugel heeft uiteraard een (kleine) impact op je levensstijl.

Een instrument bespelen, uit eten gaan, kussen. Het blijft allemaal mogelijk maar het is toch niet helemaal hetzelfde als voordien.

Qua voeding moet je toch bijvoorbeeld een beetje opletten. Dat Chocotoffs uit den bozen waren, vermoedden jullie waarschijnlijk wel al. Kauwgom, karamel en andere plakkerige snoep is zeker geen goed idee. Zo heb ik eens een half uur moeten wachten bij de orthodontist omdat ze bijna alle blokjes moest opnieuw bevestigen bij de patiënt voor mij omdat hij met een karamel bijna zijn volledige apparatuur had losgetrokken. Iets hards afbijten zoals een appel, wortel, ribbetjes of stokbrood, kan je ook maar beter vermijden omdat je dan het risico loopt dat er iets afbreekt aan je beugel. Bovendien heb ik door de behandeling het gevoel dat mijn tanden “los” staan en heb ik dus ook wat minder kracht om te bijten waardoor dit eigenlijk zichzelf verbiedt. Veruit het vervelendste dagdagelijks voor mij persoonlijk zijn de belegde broodjes die ik niet meer kan eten. Op het werk gaat iedereen heel vaak samen lunchen en samen naar de broodjeszaak en dan is het echt een kwestie van overal alternatieven te zoeken die je wel kan eten. Soms echt lastig maar het vergt gewoon een kleine aanpassing. Indien je de beugel met keramische blokjes hebt, moet je ook opletten met roken en voor bepaalde voeding die kleur kan afgeven op je rekkertjes. Meer daarover schreef ik in de post over de keramische beugel.

Houd er ook rekening mee dat het niet enkel een aanpassing is qua voeding maar ook dat je soms pijn of ongemakken zal ervaren. Vooral in het begin dat je een beugel hebt, zullen de wasstaafjes daarom je beste vriend zijn. Als je ergens naartoe gaat, zal je niet denken “heb ik mijn portefeuille mee?” maar zal je eerder bezorgd zijn of je wasstaafjes wel in je zak zitten. Je mond is gewend aan gladde tanden en dan ineens dat soms scherpere metaal daarop is zeker een aanpassing voor de binnenkant van de mond. De blokjes kunnen soms fel prikken in de kaak en als er daar een drukpunt of wonde ontstaat, kan een beetje was op het blokje wonderen doen tot de wonde genezen is. Ik vond dat de was die ik van de orthodontist kreeg heel snel terug van het blokje viel en ben daarom een tijdje op zkeoek gegaan naar een alternatief. Eerst probeerde ik kauwgom (best suikervrij nemen want anders is dit niet zo goed voor de tanden) op het blokje of uitstekend stukje te kleven maar ook dit valt er vrij gemakkelijk af. Al is dit echt een prima noodoplossing! De beste methode die ik tot nu toe gevonden heb, zijn de wassen oordopjes van Quies. De was is precies iets denser dan de was van de orthodontist en blijft heel goed kleven waar nodig en beschermt ook zeer goed tegen prikkende stukjes. Blijft zelfs hangen tot ik die er zelf terug af haal. Ik kocht deze oordoppen reeds in monumentale hoeveelheden aan maar deze zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Vandaar dat ik hieronder een link naar een webshop die deze verkoopt.

Met een beugel is het extra lastig om je tanden proper te houden. Er komen namelijk voortdurend etensresten vast te zitten tussen de beugel, waardoor je kans maakt op gaatjes. Je mond goed poetsen is dus van groot belang. Vandaar dat ik ook in deze post enkele tips geef om je tanden te poetsen met een blokjesbeugel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven