Orthodontie voor volwassenen: vergelijking van de bijkomende tandzorgverzekeringen

We zijn allemaal aangesloten bij het ziekenfonds waardoor een deel van onze tandartsbezoeken en -behandelingen worden terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Echter vallen orthodontiebehandelingen voor volwassenen niet onder deze verzekering en is er dan ook weinig of geen tussenkomst van het ziekenfonds. Dit terwijl de kosten van dergelijke behandelingen heel hoog kunnen oplopen. (Zie hier voor een indicatief overzicht van de soorten beugels en hun prijskaartjes)

Soms kan het lonen om een aanvullende tandzorgverzekering af te sluiten, al is dit uiteraard een kosten/batenanalyse die ieder voor zich dient te maken.

Dergelijke tandzorgverzekering is een verzekering die je bovenop de wettelijke verzekering afsluit en die een tussenkomst voorziet voor de behandelingen die niet door deze wettelijk verplichte ziekteverzekering gedekt zijn. Verschillende verzekeraars bieden dergelijke tandzorgverzekering aan. Om te weten of dergelijke verzekering dus voor jou nuttig kan zijn en zo ja, welke je dan best kiest, is het belangrijk de premies (deze te betalen bedragen verschillen per verzekeraar) en de wachttermijnen* (zo goed als alle verzekeraars voeren in hun tandzorgverzekering een wachttermijn in) bij alle verzekeraars te vergelijken.

*De wachttermijn is de termijn gedurende dewelke je reeds premies betaalt maar nog geen of slechts beperkte tussenkomst voor je behandeling van je verzekeraar kan genieten. Dit wordt gedaan om te vermijden dat mensen een tandzorgverzekering zouden afsluiten enkel en alleen tijdens hun orthodontiebehandeling en deze daarna terug zouden opzeggen. Door de wachttermijn bekomen de verzekeraars dat je reeds een aantal maanden, jaren, betaalt zonder dat zij prestaties dienen te doen ten opzichte van jou.

Een overzicht:

De premies verschillen naar gelang de leeftijd en de woonplaats, hier werd mijn persoonlijk voorbeeld gekozen voor alle verzekeringen om een homogeen en vergelijkbaar resultaat te hebben, namelijk: vrouw, 28 jaar, woonachtig te Gent.

  • Zoals je in onderstaande tabel kan zien, varieert de wachttijd van 12 maanden tot 36 maanden. Dit betekent dat, in geval van een wachttijd van 36 maand, je 3 jaar dient te wachten na het afsluiten van de verzekering alvorens je je orthodontiebehandeling start.
  • Ook de premie verschilt sterk per verzekeraar, gaande van Denta Plus die de goedkoopste is met 73,92 of 70,08 (naar gelang of je ook de hospitalisatieverzekering Hospitaal Plus bij hen hebt genomen) tot 151,90 euro voor Plan Tandzorg van DKV. Om echt te weten dewelke nu eigenlijk echt de goedkoopste is, dien je natuuurlijk de premie te vergelijken met de effectieve tussenkomst die de verzekeraar in je behandeling zal doen.

Ik wil ook nog even meegeven dat het belangrijk is om in het achterhoofd te houden dat de grootste orthodontiekost zich in het eerste jaar van je behandeling zal bevinden. In het begin dien je namelijk niet enkel een jaar lang maandelijkse visites van om en bij de 40-50 euro te betalen (komt dus al snel neer op 480 – 600 euro voor je afspraken van dat jaar alleen al) maar dien je ook je beugelapparatuur te betalen, wat  eigenlijk de grootste kost is. Pas dus op met verzekeraars die er interessant uitzien maar sterk plafonneren op hun tussenkomst in het eerste behandeljaar en reken na of dit effectief de meest voordelige optie is voor jou.

Bekijk gerust onderstaand overzicht en reken na of 1) dergelijke aanvullende verzekering voor jou interessant is en 2) dewelke het overwegen waard zou zijn voor  jou.

Heb je hierbij nog vragen? Of wissel je graag ervaringen uit? Laat dan zeker iets achter in de comments!

  Denta Plus

(Liberale Mutualiteit

Plan Tandzorg (DKV) Plan Smile

(DKV)

Dentalia Plus (Onafhankelijke Ziekenfondsen) Dentimut Plus (Socialistische mutualiteit) Mediko-Plus (CM)
Wachttermijn voor orthodontie 12 maanden 36 maanden 12 maanden 12 maanden 12 maanden 12 maanden
Totale premie op jaarbasis voor:

–          Vrouw

–          28 jaar

–          Gent

73,92 euro (indien geen hospitalisatieverzekering Hospitaal-plus))

70,08 (indien wel hospitalisatieverzekering)

 

 

 

 

 

151,90 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

94,91 euro

 

 

 

 

 

80,64 euro

 

81,24 euro

 

176,64 euro

Wat wordt gedekt? 60% van de kosten Tot 80% terugbetaald na een wachttijd van 36 maanden met een maximum van 1048,66 euro per verzekerde persoon en per verzekeringsjaar en 5243,26 euro gedurende de hele looptijd van het contract Tot 80% terugbetaald met een maximum van 1500 euro.

Maandelijks plafond van 300 euro in eerste verzekeringsjaar, 250 in het tweede verzekeringsjaar en 750 euro vanaf het vierde verzekeringsjaar (en alle daarop volgende jaren)

60% van de kosten 60% van de kosten Tot 500 euro per behandelingsplan

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven