Mijn ervaringen met een keramische blokjesbeugel

De keramische beugel is een blokjesbeugel die in plaats van ijzeren slotjes keramische witte slotjes heeft. Het zijn als het ware witte semi-doorzichtige steentjes op je tanden.

Op papier lijkt het allemaal duidelijk. Het voordeel van de keramische beugel zou zijn dat hij minder zichtbaar is, het nadeel zou dan weer de hogere kostprijs zijn. De keramische beugel is niet voor elke orthodontiebehandeling een optie maar indien je orthodontist beslist dat je de keuze hebt uit beide systemen en je weet niet helemaal zeker voor welk systeem te kiezen, kunnen mijn ervaringen hieronder hopelijk helpen om een voor jou passende keuze te maken. Ik heb ten slotte 3 jaar met dit vreemd beest in mijn mond rondgelopen, tijd genoeg om een mening te vormen. 🙂

Waarom ik zelf voor een keramische beugel koos…

De keuze voor een keramische beugel was bij mij vrij snel gemaakt. Ik begon namelijk de behandeling op volwassen leeftijd (25 jaar) en voelde me toch vrij onzeker over de weerslag die dergelijke behandeling op mijn uiterlijk zou hebben en de daarop volgende commentaren van buitenaf. Ik wou dan ook liever voor de minst zichtbare optie gaan. Aangezien de linguale beugel gezien de hele hoge kostprijs voor mij geen optie was, ging ik voor wat mij de tweede beste optie leek: de keramische beugel.

Kostprijs: is het dan echt zoveel duurder?

Enkel de voorste blokjes bovenaan waren in mijn geval keramisch, de rest (de minder zichtbare tanden en dus blokjes) waren gewoon keramische blokjes. Dit alles zorgde ervoor dat de kostprijs in vergelijking met een volledig ijzeren blokjesbeugel eigenlijk best wel meeviel. Voor een puur ijzeren beugel zou ik +/-1500 euro betaald hebben, met de enkele keramische blokjes kwam dit op +/- 1900 euro. (houd er rekening mee dat deze prijzen natuurlijk kunnen variëren naar gelang de orthodontist bij wie je langsgaat of naargelang je behandelplan). Het is eerlijk gezegd 400 euro die ik met veel plezier betaald heb want ik vond toch dat de keramische beugel een pak subtieler was dan de volledig ijzeren variant. Van dichtbij was het natuurlijk zeker waarneembaar dat ik blokjes droeg maar van een afstandje of op verre foto’s was het eerder moeilijker waarneembaar. Voor mij was dat eerlijk gezegd voldoende. Zolang mijn blokjes niet het eerste was dat mensen van ver bij me opmerkten, was het voor mij OK. Als je voor blokjes gaat, weet je namelijk dat het sowieso een weerslag heeft op je uiterlijk.

On the downside…

De keramische beugel is, zoals ik hierboven reeds besprak, een subtielere optie dan de ijzeren versie. Echter hier moet je toch oppassen met bepaalde voeding. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk je rekkertjes rond je blokjes doen verkleuren waardoor ze gelig uitslaan en alles wat minder proper lijkt.

Naast het verkleuren van de rekkertjes is een ander nadeel van de keramische beugel dat de slotjes gemakkelijker kunnen breken. Dit is ook een reden waarom sommige orthodontisten liever niet met dit materiaal werken. Tegen het einde van de behandeling waren toch een aantal blokjes kapot en dit heeft echt wel een heel slordige indruk als je deze niet door je orthodontist laat vervangen. Nu, als je voorzichtig bent met je voeding en hetgeen je afbijt tijdens je behandeling, zou het breken van de blokjes behoorlijk moeten meevallen. Het grote nadeel als een blokje breekt, is dat je het moet laten vervangen en dit toch enige vertraging in je orthodontieloopbaan zou kunnen betekenen. Oppassen dus.

Dus?

De beslissing dient uiteraard tussen jou en je orthodontist genomen te worden. De orthodontist is eigenlijk de enige persoon die je echt kan aanraden wat voor jou het beste is. Weet echter gewoon dat de keramische blokjes bestaan en als zij in jouw behandelplan zouden passen, is dit een optie die je altijd kan overwegen.

 

6 gedachten over “Mijn ervaringen met een keramische blokjesbeugel

 1. Ik las in je blog dat je tips kan geven voor goeie orthodontisten in Gent. Ik zoek er namelijk één om mijn behandeling te starten (blokjes en kaakoperatie). Welke raad je aan?
  Alvast bedankt!

  1. Dag Judith! Fijn dat je op mijn artikeltje bent terecht gekomen. Ik heb zelf een hele positieve ervaring gehad bij Fleur Admiraal en hoorde ook via vrienden hele goeie feedback over Vincent Gavel. Heel veel succes met je behandeling! Vele groetjes, Alice

   1. Dag Judith! Fijn dat je op mijn artikeltje bent terecht gekomen. Ik heb zelf een hele positieve ervaring gehad bij Fleur Admiraal en hoorde ook via vrienden hele goeie feedback over Vincent Gavel. Heel veel succes met je behandeling! Vele groetjes, Alice

 2. Moet de orthodont op voorant weten of je nu een keramische beugel of normale beugel wilt? Of vroeg die bij jou dat op het moment zelf toen je en liet zetten?

  Want ik heb mijn orthodont daar nog niet over aangesproken en heb al een afspraak voor een normale beugel.

  1. Hey Olivia
   de orthodontist zal dit zeker met jou bespreken tijdens de afspraak, en alles nog eens op een rijtje zetten.
   Je hoeft dus op voorhand niet te weten welke beugel je nu precies wilt in jouw geval.
   Mogelijk zal die keuze afhangen van jou specifiek gebit, maar ook eventueel het esthetische of jouw financiële situatie.
   Hopelijk helpt dit jou verder!
   Groetjes, Alice

 3. Dag Alice,

  ik overweeg ook een keramische beugel te nemen, maar zit nog met enkele vraagtekens.
  Die rekkertjes waar je over verteld, die kun je toch zelf vervangen?
  Dus mochten ze wat verkleuren, is het dan niet eenvoudig te verhelpen door een nieuw elastiekje in te doen? (ik heb 0 ervaring dus misschien zeg ik nu iets heel geks?)
  Vraag 2: hoe zat het qua verkleuring van de slotjes na verloop van tijd?
  Ik drink 4-5 kopjes koffie op een dag bijvoorbeeld, maar zou het heel erg vinden als ik na 2 jaar met gele slotjes in mijn mond loop en ik moet nog een jaar, of valt dat mee als je goed blijft poetsen?
  Tot slot mijn laatste vraag.. Je vertelde dat aan het einde van de behandeling toch een paar blokjes gebroken waren en dat dit een slordige indruk gaf, maar als een slotje kapot gaat, moet die dan zowieso niet vervangen worden?

  Alvast hartelijk dank voor je tijd! Ik hoop dat je me kunt helpen kiezen.
  Groetjes Charlotte

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven