Mijn 5 tips om luieruitslag te voorkomen en genezen bij babies

Wat is luieruitslag of rode billetjes?

Luieruitlsag (of ook wel ‘rode billetjes‘ genoemd soms) is iets waar bijna elke baby mee te maken krijgt in zijn leven. De uitslag ontstaat in warme, natte omgevingen: zoals de luier van jouw kleine spruit! De uitslag kan er uit zien als een soort wonde, en bevat rode puntjes op de poep/billetjes (en roodheid in de genitale zone).

Vaak is de luieruitslag het resultaat van:

  • irratie door de aanwezige pipi en kaka in de pamper
  • nieuwe voeding die het kindje krijgt
  • gevoelige huid (meer dan andere babies)
  • de luier die slecht of te strak is aangedaan

Ik geef jou enkele tips om luieruitslag te verminderen of zelfs helemaal te stoppen bij jou kleine engel!

Tip 1: Hou de billetjes droog

Je zal waarschijnlijk gebruik maken van ‘baby whipes’: vochtige doekjes die je makkelijk kan wegwerpen na gebruik. Handig, en op zich doe je hier helemaal niets mis mee door deze doekjes te gebruiken. Gekende merken zijn WaterWipes en Pampers.

Het is echter opletten toch bij deze doekjes. Doe je meteen de luier terug aan na gebruik van een vochtig doekje, dan laat je heel wat vocht achter op de billetjes van je kleintje. Zowel de vlakke oppervlakte als de plooitjes zullen nat zijn en dit vocht is gevangen in de luier. Dit is heel vaak de oorzaak van uitslag!

Je voorkomt natte billetjes gelukkig heel eenvoudig: na het vochtige doekje dep je de billetjes (ook in de plooitjes) droog met een droge doek. Deppen dus, niet (hard) vegen, want ook dit kan irritaties opleveren.

Tip 2: Gebruik een Liniment voor de reiniging van je baby

De gekende vochtige doekjes zijn op zich goed om je baby proper te maken. Toch is het niet altijd evident om het achtergebleven vocht altijd weg te halen om zo luieruislag te voorkomen. Zeker bij een hevige luieruitslag is het niet handig om deze zone droog te wrijven of deppen.

Een liniment biedt een oplossing. Een liniment is een romige verzorging voor je baby, die de huid van je baby voedt en een beschermende laag vormt. Deze laag isoleert de huid tegen het vocht en bieden ook een bescherming tegen wrijving van de luier.

Er zijn een aantal merken die Liniment hebben ontwikkeld. Het gekende merk Mustela is waarschijnlijk de meest gekende en meest gekozen door ouders.

Tip 3: Vervang sneller de luier

Zoals je nu al weet: vocht is de vijand! De pipi en kaka van je kindje bevatten heel wat vocht en zijn dus eigenlijk twee dingen waar je de huid van je kindje niet te lang aan wilt blootstellen.

Maak er een gewoonte van om de luier van je kindje iets sneller te verversen. Mijn tip zou zijn: bij elke voeding vervang je de luier. En als je iets ruikt, dan wacht je uiteraard ook best niet te lang.

Tip 4: Gebruik Eosine om de rode huid te herstellen

Als het huidje van je baby al erg rood is, of zelfs er uit ziet als een wonde, dan kan je toch best naar Eosine grijpen. Dit is een rood product dat er voor zorgt dat de huid zal uitdrogen. De wonde die zich heeft gevormd zal dan mooi uitdrogen en zichzelf herstellen.

Je brengt de Eosine aan met een steriel compresje. Je kan beide zaken kopen via onderstaande links:

Tip 5: Katoenen kleding voor je baby

Je kijkt best ook nog even naar de kledij van je baby. Kledij die uit 100% katoen bestaat zal het best ademen en toelaten dat er een soort luchtcirulatie mogelijk is. De kledij ‘ademt’ beter dankzij katoen. Andere stoffen, zeker synthetische stoffen, houden vaak het vocht gevangen en verergeren vaak het probleem.

Op het label van de kleding zal je deze info vinden. Of, kijk even op de website van de fabrikant.

BabyBaby
Meer over Zwangerschap & Baby

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven