Ik zie supergraag plantjes maar heb geen budget of zin om er veel geld aan uit te geven. Waar vind ik gratis planten?

Dat kan zeker! Planten verzamelen is een hobby die absoluut niet duur moet zijn. Ik maak me sterk dat je dit zelfs volledig gratis kan doen. Er zijn zelfs verschillende manieren om gratis planten verzamelen mogelijk te maken!

  1. Leer stekken. Planten vind je werkelijk overal. Misschien staat er op het werk, bij familie of vrienden wel een plant die je mooi vindt? Leer dan hoe je er een stekje van kan nemen. Zo heb je gratis je eigen babyplantje dat je kan verzorgen tot het even groot wordt als de moederplant waarvan je het stekje nam. De moederplant heeft er geen last van en jij hebt gratis een nieuw plantje.
  2. Ruil je bestaande plantjes. Heb je al plantjes en wens je eens in het nieuw te zitten? Dan kan je je plantjes ruilen (of stekjes die je van je eigen plantjes hebt genomen). Er zijn heel wat facebookgroepen waar men plantjes ruilt of je kan een kijkje nemen bij de steeds populairder wordende plantenbibs die her en daar door mensen worden opgericht. Een plantenbib is een kastje of rekje dat mensen buiten plaatsen met plantjes. Je neemt je eigen plantje mee en ruilt het in voor een plantje dat zich in de bib bevindt. Heb je niks om te ruilen? Vele plantenbibs vinden het prima als je in ruil voor het nemen van een plantje een klein cadeautje of een kleine donatie achterlaat, lees daarvoor eerst even hun ruilregels.
  3. Vele mensen hebben zodanig veel babyplantjes dat ze die graag gratis weggeven. Graslelies, Pannenkoekenplant of Mother of Thousands zijn bijvoorbeeld typisch planten die bijzonder veel baby’s aanmaken. Ideaal om je collectie te starten of uit te breiden.

Wil je hiermee aan de slag of heb je vragen? Reageer gerust in de comments. Ik kan bovendien een paar facebookgroepen met hele fijne mensen aanbevelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven