Hoe verzorg ik mijn pannenkoekenplant (pilea Peperomioides)?

De pilea is de ideale plant voor de beginnende plantmom of plantdad om in huis te halen. Deze plant is namelijk vrij sterk en gemakkelijk in het onderhoud. Alles over de verzorging van je pannenkoekenplant kan je hier lezen!

Watertoediening en vochtigheid

Voor je water geeft, steek je best even je vinger in de potgrond. Is de eerste 2 centimeter wat uitgedroogd? Dan kan je wat water geven. Overdrijf zeker niet want de pilea vindt het helemaal niet fijn om met de voetjes in zompige potgrond te staan. Een algemene richtlijn van hoe vaak je je plant water moet geven is moeilijk, je houdt hiervoor best even zelf je plant in de gaten. Zelf geef ik mijn pilea 1 keer per week een klein beetje water als ik merk dat de bovenste laag potgrond goed uitgedroogd is. Je zal merken dat je plant in de lente en zomer meer water nodig heeft dan in de herfst en winter.

Pilea’s houden bovendien van een vrij vochtige omgeving. Vooral in de winter, wanneer de chauffage de lucht in huis wat uitdroogt, zal je pilea er baad bij hebben  om beneveld te worden met een plantenspuit. Je pilea zal zelf aangeven wanneer de lucht te droog is door bruine randen aan de bladeren of bruine bladeren te krijgen.

Waar zet ik mijn pilea?

Een pilea heeft licht nodig maar houdt niet van de felle middagzon. Ik heb mijn pilea op een kast zo’n tweetal meter van het raam gezet. Veel licht dus maar geen direct zonlicht.

Een pilea laat het gelukkig wel vrij snel merken als hij niet tevreden is met zijn staanplaats waardoor je gauw kan ingrijpen. Verschrompelen de blaadjes van je pilea? Dan krijgt hij waarschijnlijk te veel zonlicht. Worden de blaadjes van je pilea slap en gelig? Dan krijgt hij te weinig licht. Probeer hem dan even op een andere plaats neer te zetten. Als enkel de onderste blaadjes geel worden, is dit een normaal proces en moet je hem daarvoor niet onmiddellijk verzetten.

Wil je weten hoe je een pannenkoekenplant kan stekken? Dat kan je lezen op mijn blog bij de tag ‘pannenkoekenplant‘.

Is je plant een lange hoge en kale stam geworden en vind je dit niet mooi? Lees dan even in dit artikeltje hoe je daar iets kan aan doen.

Eén gedachte over “Hoe verzorg ik mijn pannenkoekenplant (pilea Peperomioides)?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven