Hoe verloopt de suikertest, hoe kan ik me voorbereiden en wat moet ik erover weten?

Ik had zelf enorm veel horrorverhalen gehoord over de suikertest, het drankje zou ondrinkbaar zijn, hij zou altijd 3u duren, enzoverder. Het was dan ook met een bang hartje dat ik die dag het kantoortje van de vroedvrouw binnenstapte en ik had weinig of geen idee waar ik me nu eigenlijk aan moest verwachten. Om jullie gerust te stellen, geef ik je hieronder even mijn ervaring met de suikertest mee.

Wanneer wordt de suikertest gedaan?

De suikertest wordt meestal tussen de 24e en de 28eweek van de zwangerschap gedaan. Je gynaecoloog zal je hier tijdens één van je controleafspraken op attent maken en je hiervoor doorverwijzen naar de vroedvrouw. Je krijgt van hem een ingevulde brief mee met wat ze allemaal dienen te testen in je bloed. Neem deze brief en je moederboekje dus zeker mee naar de suikertest. In sommige landen wordt de suikertest enkel gedaan indien er bepaalde risicofactoren zijn (diabetes in de familie, zwaarlijvigheid,…) maar in België is deze test eigenlijk vrij standaard voor elke zwangerschap; ik geloof dat elke zwangere vrouw deze test wel doormaakt.

Hoe verloopt de suikertest?

De suikertest wordt meestal gepland in combinatie met een eerste kennismakingsgesprek met de vroedvrouw. Bij aankomst zal zij bloed bij je prikken (dat kan jammer genoeg niet via een klein prikje in je vinger en gebeurt via een bloedafname in de arm) en daarna geeft ze je een bekertje dat je moet opdrinken. Ik had over dit drankje de vreselijkste verhalen gehoord maar geloof mij, dat viel enorm mee, ik vond het zelfs best nog lekker. Het was een soort suikerdrankje met een appelsiensmaakje. Na het opdrinken, moet je een uurtje wachten alvorens ze opnieuw bloed afnemen (yep, alweer via de arm…). Tijdens dat uur mag je niks eten of drinken. Van dat uur maken de vroedvrouwen meestal gebruik om kennis met je te maken, je dossier aan te vullen, te luisteren wat je kamervoorkeur zou zijn voor de bevalling en je uitleg te geven over de dag van de bevalling (wanneer kom ik binnen, langs welke weg, wat neem ik mee,…?) en de werking van de materniteit. Dat uur is eigenlijk zo gepasseerd. Na de 2e bloedafname, vertrek je terug naar huis en stuurt de vroedvrouw je stalen op naar het labo. Ik had dezelfde avond een afspraak bij mijn gynaecoloog en daar hoorde ik reeds het resultaat van de suikertest, het gaat dus allemaal best wel snel. Van de bloedafname kan je dokter ineens ook gebruik maken om je nog eens extra te testen op CMV, toxoplasmose enzovoort.

Hoe kan ik me voorbereiden op de suikertest?

Eigenlijk kan je je niet echt voorbereiden op zo’n test. Ik heb de hele zwangerschap toch wel op mijn voeding gelet (ik was echt wel een snoeper voordien) en ik heb het drinken van frisdranken eigenlijk zo goed als vermeden. In ruil beloonde ik mezelf met een koekje of een snoepje na het avondeten.  Gedurende de 2 weken voor de suikertest ben ik hier extra hard op gaan letten. Geen idee of dat effect heeft gehad.

De vroedvrouw vroeg me bij aankomst of ik al iets gegeten had die dag en toen ik hierop “nee” antwoordde, zei ze me dat mijn suikertest dan normaalgezien wel een goed resultaat zou opleveren. Al is nuchter zijn voor de test zeker verplichting voor zover ik begrepen heb.

In ieder geval is deze consultatie zeker niks om vooraf over te stressen, de vroedvrouw stelt je zo op je gemak en dat uurtje is heel snel gepasseerd. Succes!

BabyBaby
Meer over Zwangerschap & Baby

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven