Hoe verloopt de NIPT test en wanneer krijg je resultaten?

Wat is de NIPT-test?

De NIPT test is een bloedonderzoek dat jou door de gynaecoloog zal voorgesteld worden rond de 12e zwangerschapsweek. Via deze test kan worden nagegaan of er een verhoogd risico aanwezig is op chromosoon-afwijkingen, namelijk het Downsyndroom, Edwardssyndroom en het Pataussyndroom. De NIPT-test kan je bovendien reeds het geslacht van je baby verklappen.

NIPT Test voor zwangere vrouwen

Hoe verloopt de NIPT-test?

De NIPT-test gebeurt door middel van een bloedonderzoek. Je moet dus eigenlijk gewoon een bloedafname laten doen.

Hoeveel kost de NIPT-test?

Sinds 1 juli 2017 wordt de NIPT-test volledig terugbetaald, deze is dus zo goed als kosteloos. Het REMgeld (het bedrag dat dus ten laste van jou als patiënt komt) bedraagt 8,68 euro.

Hoe lang duurt het voor je de resultaten van de NIPT-test kent?

Meestal zijn de resultaten van de NIPT-test bekend na 1 à 2 weken. Ik ontving zelf mijn resultaten na 7 dagen via een online platform van het ziekenhuis (KUL) waarop diende ingelogd te worden.

Hoe zien de resultaten van de NIPT-test eruit?

Als je je resultaten raadpleegt, ontvang je 2 documentjes, tenzij je hebt aangegeven het geslacht van je baby niet te willen kennen. Indien je graag het geslacht van je baby wou kennen, ontvang je, naast een brief met het resultaat van je NIPT-test ook een brief met het geslacht van je baby.

BabyBaby
Meer over Zwangerschap & Baby

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven