Planten kopen is fijn maar plantjes stekken en die baby’s van in het prille begin helpen opgroeien is nog leuker! Maar hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Hieronder een korte uitleg.
Een stekje nemen van een plant is bij vele planten gelukkig vrij eenvoudig. Echter is het toch van belang om enkele algemene richtlijnen in het achterhoofd te houden om de slaagkansen te vergroten. We sommen ze even voor je op:
Timing is everything
Stek je planten enkel in de zomer of de lente, anders is de overlevingskans van je plantenmini’s echt te klein. Aangezien lente en zomer typisch warmer weer met zich meebrengen (het zou toch moeten maar we leven natuurlijk in België dus dit is nooit gegarandeerd… soit… Terug naar ons topic!), zitten de planten dan middenin hun groeispurt waardoor de stekjes beter zullen groeien.
Gebruik proper materiaal
Als je een stukje van je plant afsnijdt, is het heel belangrijk om dit met een propere schaar of mes te doen. Je wilt namelijk niet dat je stekje geïnfecteerd geraakt door bacteriën dit zich op je snoeischaar bevinden.
Wij willen wortels!
Voor elke plantensoort kijk je best even na hoe je precies te werk moet gaan om een stekje te nemen. Hetgeen je van je plant moet weghalen om succesvol wortelgroei te krijgen, hangt er echt vanaf per soort. Niet elke plantenfamilie wordt op dezelfde manier gestekt. Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen:
Luchtwortels
Bij sommige planten, zoals de Monstera of Epipremnum, zie je knobbeltjes (of het kunnen ook zelfs ook al lange slierten zijn van zelfs een meter lang!) op de stengels van je planten. Deze knobbels zijn zeer goed nieuws want dit zijn namelijk luchtwortels en dit is precies wat we nodig hebben om succesvol te kunnen stekken. Zo moet je om bijvoorbeeld een Monstera te stekken een blad, een stengel en een luchtwortel hebben (enkel een blad in de grond steken zal normaal gezien niet tot resultaat leiden!). Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. Je kan daarna stekken op water of in de aarde. Wil je hier meer over weten, dan kan je meer informatie terug vinden in dit artikel.
Wortels splitsen
Bepaalde soorten, zoals bijvoorbeeld de Tradescantia, stek je door een stuk van de plant af te scheuren. Hierbij is het belangrijk om te zorgen dat je stekje een goeie hoeveelheid wortels meekrijgt en je zo weinig mogelijk schade aan je wortels aanbrengt. Bij een pannenkoekenplantje heb je een gelijkaardig geval, deze plant maakt namelijk zelf pannenkoekenbaby’s aan naast de hoofdplant, die je makkelijk kan afsplitsen.
Wortelen van nul
Andere plantjes, zoals een string of hearts, stek je door een stukje van de stengel af te snijden en deze moet je nog van nul laten wortelen, dit is vaak iets moeilijker. Vetplanten, zoals de peperomia of de aloë Vera kan je dan weer al stekken door een stukje blad van de stam te halen en dit voorzichtig in de aarde te stoppen. Laat het stekje echter eerst een weekje op keukenpapier rusten alvorens dit te doen. Er bestaan ook stamstekken, zoals bij de Yucca en de Ficus, waardoor je een vertakking van de hoofdstam afknipt.
Heb je nog vragen of vraag je je af hoe je een specifieke soort kan stekken? Kijk dan eens op de rest van deze website waar we specifieke stekinstructies hebben geschreven voor heel wat soorten of reageer gerust in de comments en we helpen je graag verder.
Eén gedachte over “Hoe stek ik een plant? – beginners guide”