Hoe stek ik een Monstera plant?

De Monstera, helemaal hip en trendy en eigenlijk ook gewoon een prachtige plant. Niet spotgoedkoop in aankoop (en de variegata soorten al zeker niet!) en daarom is het altijd handig als je van iemands plant een stekje kan nemen.

Gelukkig is een monstera stekken eigenlijk helemaal niet moeilijk. Hier lees je hoe je een stekje kan nemen van een Monstera.

Wat heb je nodig?

  • Een Monstera of course 😊
  • Een scherp mesje/snoeischaar (proper! Je leest hierna waarom dit van belang is)
  • Een klein vaasje of een klein binnenpotje met aarde

Hoe ga je te werk?

  1. Zorg voor proper en scherp materiaal!

Als je een stukje van je plant afsnijdt, is het heel belangrijk om dit met een propere schaar of mes te doen. Je wilt namelijk niet dat je stekje geïnfecteerd geraakt door bacteriën dit zich op je snoeischaar bevinden.

  1. Zoek een stukje van je monstera dat een blad, stengel en luchtwortel heeft. Een luchtwortel herken je aan een knobbeltje op de stengel of het kan zelfs al een langere sliert zijn als de moederplant al ouder is.
  2. Knip 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel, zorg voor een scherpe en schone snede
  3. Je kan nu 2 kanten uit. Ofwel stop je het uiteinde van je stekje in een klein vaasje met lauw water. Dit water ververs je best telkens het troebel wordt (dit zal ongeveer 1 keer per week zijn). Je kan je stek ook onmiddellijk in de aarde planten. Up to you! Het voordeel van het vaasje is dat je (bij een doorzichtig vaasje) nauwgezet de wortelgroei in de gaten kan houden. De slaagkansen zijn gelijkaardig, sommige stekken doen het eens beter op water, andere beter in de aarde heb ik zelf gemerkt, ik heb er eigenlijk geen verklaring voor. Wil je hier meer over weten, dan kan je wat meer uitleg vinden in dit artikeltje dat ik speciaal hierover heb geschreven.
  4. Heb je je stek in water laten wortelen? Dan dien je het in aarde te planten eens het een goeie wortelgroei gekregen heeft. Ik raad zelf een 5tal centimeter aan. Dit kan een paar weken tot een maand duren. Zorg dan voor een binnenpotje met aarde en steek je vinger in de aarde om zo een “gleufje” te maken waar je de wortels van je stek kan inschuiven. Zorg dat de wortels mooi onder de aarde zitten en druk goed aan zodat je wortels strak door aarde omringt worden en de stek goed stevig staat. Houd je aarde de eerste weken goed vochtig. Je stek is het namelijk gewoon om de hele tijd in water te leven en heeft wat tijd nodig om zich aan te passen. Qua vochtgraad zou ik zeggen geen moeras want dan zal je wortel rotten maar vergelijk je aarde eerder met een uitgeknepen spons.

Als alles goed verloopt, heb je een prachtige nieuwe Monsterababy in no time! Succes!

P.S.: Deze instructies zijn van toepassing op alle gatenplanten en kan je dus zowel bij de Monstera Monkey Mask of de Monstera Deliciosa toepassen.

P.P.S.: Van sommige (meestal de grotere) planten kan je meerdere stekjes nemen!

Loop je toch vast of heb je nog vragen? Stel ze dan gerust in de comments, we helpen je heel graag verder!

Eén gedachte over “Hoe stek ik een Monstera plant?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven