Hoe red je je plant als je ze te veel water hebt gegeven?

Help, ik heb mijn plant te veel water gegeven, wat moet ik nu doen? Geen paniek, als je hier vrij snel bij bent, kan je je plant meestal wel redden.

Vaak willen we onze plantjes TE goed verzorgen en denken we er elke dag aan om ze een beetje water bij te geven. Dit is echter niet altijd een goed plan. Hoeveel water je plan nodig heeft, hangt enorm af van de plantensoort. Te veel water is dodelijk voor je plant aangezien dan wortelrot kan optreden. Heb je toch te veel water gegeven, volg dan dit stappenplan:

  1. Haal je plant uit de pot en verwijder voorzichtig de aarde van rond de wortels (probeer zo weinig mogelijk schade aan de wortels aan te richten!) gezonde wortels horen er stevig en wit of bruin (naar gelang de plantensoort) uit te zien.
  2. Merk je dat je wortels nog gezond zijn? Oef, goed nieuws! Vul je potje dan met verse potgrond en plant je plantje daar opnieuw in. Houd je plant de eerste dagen extra in de gaten en geef ze liever te weinig dan te veel water. Ze even laten uitdrogen kan dan een goed idee zijn alvorens ze weer water bij te geven.
  3. Merk je dat je wortels er slijmerig of snotterig uitzien? Dan heb je wortelrot. Maar geen paniek, misschien valt de plant nog te redden! Snij voorzichtig de beschadigde wortels weg met een proper mesje tot je enkel nog gezonde wortels over hebt. Heb je echt heel veel rotte wortels? Probeer je plant dan wat uit te dunnen want een heel volle plant zal niet kunnen overleven met slechts een beperkt aantal gezonde wortels. Plant je plantje opnieuw in z’n pot in nieuwe potgrond. Houd ze de eerste dagen extra in de gaten. Als alles goed gaat, zie je na korte tijd weer nieuwe blaadjes verschijnen!
  4. Is je plant niet te redden? Kijk dan even na of je geen stekje kan  nemen om een nieuwe plant op te kweken. Van sommige plantjes kan je zonder de wortels nodig te hebben eenvoudigweg een stekje nemen. Ik denk daarbij maar aan een string of hearts, vetplantjes, kalanchoe of tradescantia.

Tot slot nog een tip om het geven van te veel water te beperken: zorg altijd dat je je plantjes niet rechtstreeks in hun sierpot plant maar gebruik een binnenpot. Deze plastieken potten hebben onderaan gaatjes waardoor het te veel aan water via deze gaatjes afgevoerd wordt.

Eén gedachte over “Hoe red je je plant als je ze te veel water hebt gegeven?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven