Hoe kweek ik een avocadoplant met een pit?

Eet je graag guacomole maar wil je niet telkens naar de supermarkt rennen om een avocado te kopen? Of vind je een avocadoplant net als ik gewoon een hele mooie plant om in je interieur te plaatsen? Lees dan hier verder hoe je je eigen avocadoplant kan kweken met een avocado die je kocht in de supermarkt.

Stap 1: Bereid de pit voor.

Snijd je avocado voorzichtig in 2 zonder de pit te beschadigen. Je pit zal ongeveer in het midden van de avocado zitten (je zal een insnijding van ongeveer 1 centimeter langs beide zijden moeten maken in het vruchtvlees). Nadat je dus mooi je avocado rond de pit in 2 hebt gesneden, kan je de pit vrijmaken door beide helften rond de pit tegen elkaar te draaien zodat ze van elkaar gaan. Haal nu de pit er voorzichtig uit. Het vruchtvlees is trouwens niet verloren, hiermee kan je eventueel een lekkere guacomole maken.

Stap 2: Maak de pit schoon.

Spoel de pit af onder de kraan met wat warm water. Dit is zodat het vlees rond de pit later niet begint te rotten.

Stap 3: Prik tandenstokers in de pit.

Houd je pit met de puntige kant naar boven en steek 3 of 4 tandenstokers op gelijke afstand in het midden tot ongeveer 0,5cm diepte, in kruisvorm.

Stap 4: Laat je pit met de tandenstokers op de rand van een glas water rusten.

Zorg dat je glas breed genoeg is zodat de hele pit erin kan en dat het niet te breed is waardoor de tandenstokers erin zouden vallen. De pit moet eigenlijk half onder water rusten waardoor de puntige kant boven water is en de ronde kant onder water.

Stap 5: Wachten maar tot je pit ontkiemt.

Zet je glas met pit op een rustige en goed verlichte plaats en wacht tot het wortels krijgt. Verschoon je water om de 1-2 dagen. Het kan enkele weken duren voor je pitje wortels krijgt. (3-4 weken) Blijf hem water geven tot er bovenaan een mooie avocadoplant uitgroeit. Daarna kan je de plant in aarde planten. Een avocadoplant voelt zich het best in een omgeving tussen 15 en 30 graden. Na enkele jaren krijg je reeds een mooie boom die heel weinig onderhoud vereist!

Eén gedachte over “Hoe kweek ik een avocadoplant met een pit?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven