Hoe houd ik mijn kamerplanten gelukkig en gezond? De 2 toverwoorden!

Om je kamerplanten gelukkig en gezond te houden, dan denk ik eigenlijk aan 2 toverwoorden: vocht en locatie. Als je met deze 2 zaken rekening houdt, is de kans heel groot dat je kamerplanten het supergoed zullen doen!

Vocht

Geef je kamerplanten de juiste hoeveelheid water (niet te weinig maar zeker ook niet te veel om wortelrot te vermijden!) en op de juiste manier.

Sommige planten krijgen graag water direct op de aarde in de pot, andere via een schoteltje onder de pot, nog andere krijgen graag een wekelijks badje in de gootsteen (orchidee) en sommige worden het liefst gewoon beneveld met een plantenspuit (luchtplantjes).

Elke plant heeft zijn eigen specifieke behoeftes. Om te weten welke methode bij jouw plant past, lees je best de verzorginstructies die je meegeleverd krijgt met je plant. Kreeg je geen instructies? Een snelle zoektocht op internet (bijvoorbeeld deze blog ðŸ˜Š), kan je vaak heel wat nuttige tips opleveren. Heb je bijvoorbeeld geïnvesteerd in een dure variegata variant? Zorg er dan voor dat er geen water of de witte gedeeltes van de blaadjes terecht komen of deze worden bruin en sterven af.

Niet enkel de toediening van water maar ook de luchtvochtigheid speelt een grote rol bij de verzorging van je kamerplanten. Heb je bijvoorbeeld enkele alocasia’s in huis? Houd dan in je achterhoofd dat dit tropische planten zijn en zorg voor een hoge luchtvochtigheid.

Locatie

De tweede grote pijler om succesvol een kamerplant (of een tuinplant) in leven te houden is te zorgen voor de ideale staanplaats. Sommige planten bloeien helemaal op van een staanplaats op een warme plaats of zelfs in de volle zon (zoals de strelizia), andere zijn eerder schaduwplanten of verdragen enkel indirect licht. Een plant die niet op de juiste plaats staat, zal niet gelukkig zijn en uiteindelijk afsterven of minstens niet goed groeien.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven