Hoe herken je dat je baby koemelkeiwitallergie heeft? Dit zijn onze ervaringen…

Dag mama’s en papa’s!

Als je op dit artikel terecht komt, heb je er ongetwijfeld al heel wat slapeloze nachten opzitten, I feel you! Ook wij hadden een huilbaby waarvan we niet goed wisten wat ermee aan de hand zou zijn (het was bovendien ons eerste kindje dus we waren totaal onervaren en wisten niet wat wel of niet normaal is…) en waarvan de diagnose koemelkallergie uiteindelijk (veel te laat, pas na 2 maanden afzien voor zowel de baby als wij) viel.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen arts en dit is dus ook geen wetenschappelijk artikel. Ik wou enkel ons verhaal delen in de hoop ouders te kunnen helpen die ervaringen zoeken van andere ouders met een baby met koemelkeiwitallergie.

Hoe verliepen de eerste dagen met een pasgeboren baby bij ons?

Onze baby was van bij de geboorte enorm onrustig, dommelde niet zalig in na zijn melkje maar zette het echt op een schreeuwen. We hadden natuurlijk de verhalen gehoord over de pasgeboren babies die de hele dag door slapen… Bij ons was niets minder waar, ons kindje was zo goed als de hele dag en nacht wakker en schreeuwde bijna onophoudelijk. Soms viel hij van de uitputting in mijn armen in slaap en deed dan wel een goed tukje. Vooral ‘s avonds had hij het meeste last van krampjes. Ook had hij enorm veel last van reflux, hij gaf eigenlijk echt de hele dag door enorme slokken melk terug, zelfs heel lang na zijn voedingen.

Als hij huilde balde hij zijn vuistjes en stampte boos met zijn voetjes. Wat we ook enorm zagen was het overstrekken en het vanzichzelf een banaantje maken. Ons kindje kreeg ook huiduitslag en ook zijn stuitje was rood en ging op de duur zelfs openliggen. Qua gewicht bengelde ons zoontje bovendien helemaal onderaan de curve.

Bij vele bezoekjes aan verschillende kinderartsen kregen we enkel te horen dat babies nu eenmaal huilen (onze baby was altijd onder de indruk bij de dokter en huilde dan natuurlijk net niet tijdens de consultatie…) maar het was uiteindelijk de vroedvrouw (die zelf een kindje met koemelkeiwitallergie had) die deze piste opwierp.

Hoe hebben we het daarna aangepakt?

Wel, aangezien ik borstvoeding gaf, was het eigenlijk heel eenvoudig te testen. De baby kreeg namelijk door mijn moedermelk ook binnen wat ik zelf at. De oplossing was dus om zelf op dieet te gaan en alle koemelkeiwit uit mijn voeding te weren. Dit deed ik en na 24 uur (duurt meestal tussen de 24 en 48 uur voor je resultaat ziet), hadden wij een totaal andere baby die veel rustiger was. Onze baby had ook last van reflux dus niet alle problemen waren van de baan maar ons zoontje was echt al een pak rustiger en duidelijker comfortabeler.

En indien je geen borstvoeding geeft of ermee wenst te stoppen?

Bij poedermelk kan je eens bij de kinderarts langsgaan, je vermoeden opperen en vragen of je eens een andere melk zonder koemelkeiwit kan voorgeschreven krijgen. Vaak hebben artsen een pot koemelkeiwitvrije melk staan die je eens kan proberen.

Na de borstvoeding kregen wij eerst Althera voorgeschreven. Deze melk is speciaal voor babies met koemelkeiwitallergie maar deze bracht de klachten eigenlijk terug bij onze baby. Hij voelde zich beduidend beter bij de volledig koemelkeiwitvrije borstvoeding. Dit komt omdat in Althera toch nog iets van koemelkeiwit zit, zij het in een verknipte vorm zodat het lichaam er minder op reageert. Voor sommige vormen van koemelkeiwitallergie kan dit al de oplossing bieden. Onze baby had echt een zware allergie waardoor we op melk zijn moeten overschakelen die werkelijk volledig koemelkeiwitvrij was, dit was bij ons Neocate, al zijn er verschillende soorten op de markt. Als je deze melk op voorschrift aankoopt, betaal je een voordeeltarief (deze melk kost namelijk zonder voorschrift rond de 40 euro voor een klein potje!)

Hoe ging het daarna?

Onze baby had geen huiduitslag meer na het dieet/de Neocate melk en had weinig last van krampen, enkel nog de typische occasionele babykrampjes. Wel waren de refluxklachten niet opgelost (reflux gaat vaak samen met koemelkeiwitallergie) en zeker met de zeer waterachtige Neocate melk, bleef dit problemen geven. Van het indikken van de melk kreeg onze zoon krampjes dus dit was wel nog even zoeken.

Uiteindelijk zijn we een paar sessies bij een ostheopaat gaan doen met hem, wat wel een beetje beterschap gaf maar in fine zou ik zeggen dat er vooral tijd moest overgaan. Naarmate onze baby ouder werd, beterden de klachten ook wel. Maar het was echt even doorbijten (en heel veel wasmachines vol spuugkledij), dat is zeker!

En nu?

Ondertussen hebben wij een vrolijke peuter van 2 jaar oud die sinds een jaar niet meer op dieet is en gewoon alles eet. melk hebben we heel voorzichtig beetje bij beetje geïntroduceerd, kijkende hoeveel hij kon verteren. We kregen daarvoor hulp van de kinderarts die ons een schema gaf om beetje bij beetje meer melk in zijn voeding te introduceren. Op vandaag eet hij normaal (drinkt ook gewone groeimelk) maar we merken wel dat als hij een dag heel veel melkproducten binnenkrijgt, hij het ‘s avonds nog eens moeilijk kan hebben en krampjes heeft. Vergeleken met de situatie van waar we komen is dit echt een gigantisch verschil waar we elke dag dankbaar voor zijn.

Zo… Dit was ons verhaal. Hopelijk helpt een heel klein beetje het om te lezen dat ook andere ouders hierdoor gaan. Heb je een vermoeden dat je baby dergelijke allergie heeft, ga dan zeker met dit vermoeden langs bij een kinderarts en vraag advies. Wil je ervaringen delen, het van je afschrijven of heb je nog vragen, reageer dan via de comments of PM, ik hoor het graag!

BabyBaby
Meer over Zwangerschap & Baby

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven