Hoe effectief trips bestrijden op mijn kamerplanten?

Trips zijn kleine beestjes die op je kamerplanten leven en aan de oppervlakte van het blad de sappen eruit zuigen. Vaak zal je merken dat je plant bruine vlekken gaat vertonen, er bladeren af sterven of na een tijdje je hele plant ervan gaat afsterven. Je zal vaak kleine witte bolletjes op je bladen zien (dit zijn de larven) en de volwassen trips zien er iets groter en langwerpiger uit. Ze kunnen grijs of beige van kleur zijn en soms zelfs kleine vleugeltjes hebben.

Trips op een kamerplant kan bestreden worden, maar de beetjes zijn hardnekkig te verwijderen van planten

Om van deze vervelende en bijzonder hardnekkige beestjes af te raken, kan je de volgende stappen ondernemen:

  1. Plaats je plant zo snel mogelijk apart van je andere planten (in quarantaine) of besmetting naar je andere planten te voorkomen. Plaats je plant daartoe in een ruimte waar geen enkele andere plant staat.
  2. Knip bladeren die al zeer beschadigd zijn van je plant af met een proper mesje (het heeft geen zin dat je plant nog energie verspilt aan deze bladeren).
  3. Gebruik een middeltje tegen trips. Je kan een spray kopen, zelf vind ik de Spruzit-R van Ecostyle vrij effectief, of je kan zelf een middeltje maken. Als je zelf aan de slag wil gaan, maak dan een mengeling van 1 liter water, 200ml spiritus en 20 ml groene zeep.
  4. Spuit je plant helemaal (zowel de bladeren als de stam en de stengels, die vervelende beestjes kruipen in elk hoekje!) in tot het product werkelijk van de bladeren afdruipt.
  5. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Geef die rotbeesten geen kans en doe dit minstens om de 2 weken opnieuw. Na 3 keer kan je de situatie evalueren. Ga hiervoor met een doekje over je plant heen waar je nog witte bolletjes ziet. Dode trips glijden makkelijk van het blad af. Lopen er nog beestjes weg als je eraan komt met je doekje? Dan ben je er nog niet vanaf! Spuit je plant helemaal opnieuw in met het product.

Ken jij nog andere middeltjes tegen trips? Reageer dan zeker in de comments hieronder!

Eén gedachte over “Hoe effectief trips bestrijden op mijn kamerplanten?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven