Het verkleuren van een keramische beugel: hoe zit dat nu precies?

In vele artikeltjes op internet kan je lezen dat één van de nadelen van de keramische beugel is dat hij kan verkleuren door roken of bepaalde voeding. Maar hoe zit dat nu precies? En waar moet je mee oppassen?

Hoe zit die beugel nu precies in elkaar?

Een blokjesbeugel bestaat eigenlijk uit verschillende onderdelen, het is niet 1 apparaat dat in je mond wordt bevestigd. Op elke tand afzonderlijk zal een blokje of slotje worden geplakt. In deze blokjes zit een horizontale streep waardoor een draad kan worden bevestigd. De draad wordt aan je achterste tanden van elke tandenrij bevestigd (hier wordt namelijk aan elke kant een speciaal blokje aangeplakt dat je draad beter zal vasthouden) en deze draad loopt dan door het horizontale streepje dat zich op elk blokje bevindt. Deze horizontale streep is onder andere de reden waarom je orthodontist met veel zorg je blokje mooi recht op je tand zal kleven, deze geeft namelijk de richting aan die de tand zal volgen. Om de draad aan het blokje vast te houden (om de verschuivingen en dergelijke van je tanden dus te kunnen verwezenlijken) moet de draad uiteraard goed vastgemaakt worden aan elk blokje. Dit gebeurt door middel van elastiekjes. Bij de keramische beugel kan de tandarts (omdat je dit minder ziet dan grijze elastiekjes) werken met doorzichtige of witte elastiekjes. Deze elastiekjes worden op elk blokje afzonderlijk geplaatst rond het blokje.

Wat verkleurt nu precies aan heel deze installatie?

Het blokje zelf is gemaakt van vrij sterk materiaal en zal normaal gezien niet verkleuren. Het zijn echter die kleine doorzichtige of witte elastiekjes die rond je blokje zitten die eventueel kunnen verkleuren. Door roken of het eten van bepaalde gekleurde voeding (curry en ik had het bijvoorbeeld ook door tomatensaus of koffie), kunnen deze elastiekjes vrij geel uitslaan. Wees echter gerust, als je de eerste week een bordje spaghetti bolognaise hebt binnengewerkt, betekent dit niet dat je je hele blokjescarrière met gele rekkertjes zal rondlopen. Op elke maandelijke controle zal de orthodontist je rekkertjes vervangen. Je kan dus altijd in de week voor je controle even zondigen en een bordje cury naar binnen werken.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven