bananenwafel

Gezond recept voor bananenwafeltjes

Heb je te veel bananen in huis, en worden ze al goed bruin? Vaak hebben we dit ook voor: helaas betekende dit dat ik de bananen moest weggooien omdat ze gewoon té bruin waren en niet meer lekker. Omdat ik eten weggooien erg jammer vind, vond ik het tijd om eens een lekker en gezond receptje te zoeken met overschot aan bananen.

Ik vond een leuk recept uit voor thuis zelf bananenwafeltjes maken. Je gebruikt je (rijpe) bananen die je te veel hebt dus als deeg voor jouw bananenwafels! Niet alleen zijn de wafeltjes erg gezond (fruit), het is ook ideaal voor kindjes die geen fruit lusten. Je hoeft de kindjes zelfs niet te vertellen dat er stiekem banaan inzit 😉 Als je kindjes de smaak te pakken hebben, kan je de bananenwafeltjes zelfs serveren als gezond ontbijt.

Bananenwafel recept

Om wafels te bakken met bananen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 240 gram bloem (zelfrijzend)
  • 2 eieren
  • 3 bananen
  • 70 ml melk
  • Optioneel: kristalsuiker, zoals vanillesuiker, bruine suiker, …

Je kan gerust ook alle ingrediënten delen door twee als je minder wafels wilt bakken. De bananewafels vullen goed, want het hoofdbestanddeel is banaan.

Voeg alle ingrediënten samen, en mix het geheel samen tot een glad geheel. Bij voorkeur gebruik je een keukenrobot om alles te mixen tot een homogeen geheel.

Doe het deeg in het wafelijzer op een lage tot middelhoge stand… et voila!

Gezond recept voor bananenwafel

Je kan de wafeltjes zo gezond maken als je zelf wilt. De (rijpe) bananen bevatten van nature aanwezige suikers. De wafels zullen dus al een zekere zoetheid hebben zonder dat je nog extra suiker toevoegt. De algemene regel is: hoe rijper de banaan, hoe meer suiker er reeds aanwezig zal zijn. Heb je dus nog gele bananen thuis en wil je hiermee wafeltjes bakken, dan kan je zeker nog wat suiker toevoegen om het zoeter te maken.

Afhankelijk van het type suiker kan je de wafeltjes een aparte smaak geven. Bruine suiker past erg goed bij de smaak van bananen, en het maakt de wafeltjes ook extra bruin vanwege de kleur die de bruine suiker afgeeft.

Anderzijds kan je ook gaan voor vanillesuiker, rietsuiker, … Misschien dat je van een bepaalde suikersoort meer van in huis hebt er je voorraad wilt minderen – een ideaal moment.

Ook leuk is om vaste suiker toe te voegen: net zoals een Luikse wafel heb je dan stukjes suiker in je wafeltjes.

Varianten van het bananenwafeltjes recept

Wil je je bananenwafels recept pimpen? Je eerste optie is om een kruid toe te voegen aan je deeg. Kaneel heb ik zelf al getest, en het geeft een zeer fijne geur en smaak aan de wafeltjes – zeker in de wintermaanden een leuk recept als dessert!

Pimp je bananenwafels met een leuke topping: bloemsuiker of kaneel doen je wafeltjes er goed uit zien!

Daarnaast kan je ook werken met een leuke afwerking bovenop de wafels. Leg een paar schijfjes banaan op je baksel, of wat rood fruit, cacaopoeder, … wees creatief en dan smaakt je eigen gemaakte wafeltjes extra lekker.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven