Dit zijn de enige echte must-haves om te kopen als je een baby krijgt!

Winkels gooien je met allerlei spullen om de oren die je als aanstaande ouders absoluut MOET in huis halen. Indien je deze spullen niet koopt, zou je bijna gaan denken dat je helemaal niet correct voor je baby kan zorgen. Maar eigenlijk klopt dat helemaal niet en heb je heel weinig zaken ECHT nodig voor je nieuwe baby. Heel veel spullen die wij kochten, staan nog steeds in de doos of hebben we slechts 1 maal gebruikt. Vandaar deze lijst met spullen die wij echt gebruikt hebben toen we onze eerste baby kregen. Een budgettip: als je enkel deze korte lijst items in huis haalt voor je baby geboren wordt, kom je al een heel eind.

  • Voldoende rompertjes in de correcte maat

Vooral de overslagrompetjes vonden wij handig in het begin, aangezien je deze niet over het hoofdje van je baby moet trekken. Houd ook rekening met het waarschijnlijke geboortegewicht van je baby voor je body’s aankoopt. Zal je baby eerder een lichtgewichtje zijn? Dan kan het goed zijn om ook enkele rompertjes in maat 50 aan te kopen. Zal je baby goed over de 3,5 kilogram wegen bij geboorte? Start dan bij maat 56! Weet je ook al zeker dat je borstvoeding zal proberen geven? Koop dan misschien wat extra. Borstvoedingsbaby’s maken namelijk veel vaker en vloeibaarder stoelgang dan flessenvoedingbaby’s, waardoor je dus veel meer kans op accidentjes hebt. (Hier lees je trouwens hoe je vlekjes uit je rompertjes kan wassen!) Houd rekening met het seizoen bij de aankoop van je rompertjes en ga voor 100% katoenen exemplaren (deze ademen beter en zijn liever voor het gevoelige huidje van je baby!) Krijg je je baby tijdens de zomer? Dan zal hij bovendien vaak op heel warme dagen enkel een rompertje dragen. Al die dure (maar ook koddige…) babykleertjes ga je dan amper gebruiken.

  • Comfortabele pyjamaatjes

Je baby zal de eerste maanden vooral veel slapen waardoor hij echt wel het comfortabelst is in zijn pyjama. Deze zijn ook handiger om elke dag die vele pampertjes te verversen. Die hemdjes, broekjes en truitjes die oh zo schattig zijn, zal je in de praktijk waarschijnlijk amper aandoen. Krijg je je baby in de zomer? Voorzie dan minder kledij dan voor een winterbaby. In de zomer kan het in huis vaak vrij warm worden, waardoor je baby genoeg heeft aan een body met eventueel een shirtje over.

  • Voldoende grote flessen

Ben je van plan om met flessenvoeding aan de slag te gaan, dan is ook deze tip van belang. Je vindt overal flessen “de eerste fles” met een hele kleine capaciteit, vaak slechts 30 cc. Koop gerust ineens grotere flessen waarop verschillende groottes van spenen passen. Dan kan je deze fles, mits het gebruik van een grotere speen op verschillende leeftijden gebruiken.

  • Enkele voldoende grote tetradoeken (formaat 120 x 120 cm)

Deze kan je gebruiken om je baby in te bakeren, als dekentje onderweg, om af te schermen als je publiekelijk borstvoeding geeft, om je baby af te drogen na het badje, … De mogelijkheden zijn eindeloos!

  • Een comfortabel (en ergonomisch verantwoord!) wipstoeltje.

Je kan je baby zo makkelijk meenemen als je in de keuken bezig bent. Als je baby last heeft van reflux, zal hij er bovendien baat bij hebben om wat meer rechtop te zitten i.p.v. neer te liggen. Zelf kochten wij de wipstoel van Babybjörn, waar we heel tevreden over zijn. Hij is ergonomisch heel goed, kan in 3 standen gezet worden (meer of minder rechtop) en als je baby enkele maanden oud is, kan hij door zijn beentjes te gebruiken zelf zijn stoel doen schommelen.

  • Een katoenen babydekentje (geen fleece!)

Hoewel fleece dekentjes veel couranter en goedkoper zijn, ga je best voor een degelijk en kwalitatief katoenen dekentje. Dit materiaal ademt namelijk veel beter en voorkomt oververhitting van je baby.

  • Een goede en veilige autostoel

Dit is eigenlijk hét artikel om niet op te besparen. Veiligheid onderweg gaat namelijk voor alles. Koop een autostoel ook nooit tweedehands want dan weet je niet of de stoel niet al eens gevallen of in een ongevallen betrokken is en dus al een stuk van zijn stevigheid en veiligheid verloren is. Als je bereid bent een groter budget op te offeren aan de autostoel, kan je bovendien voor een model met isofix kiezen, dit scheelt toch wat gesukkel met autogordels. Zelf kochten wij de Cybex autostoel met Isofix. Deze is vrij zwaar (je zal er geen marathon mee lopen als je deze vast hebt) maar leek ons echt van heel degelijke en kwalitatieve kwaliteit. We kochten bovendien de Isofix set erbij. We vonden deze bijzonder veilig aangezien hij met geluiden en 3 kleurtjes weergeeft of de Isofix en stoel correct en veilig in de auto is geïnstalleerd.

  • Een voorraadje babydoekjes pampers in de correcte maat

Als kersverse mama wil je niet na een aantal dagen al de deur uit om pampers te gaan kopen. Zorg daarom dat je toch al een voorraadje in huis hebt. Wil je weten hoeveel pampers je moet inslaan? Lees dan even deze post: Hoeveel pampers per maatje heb ik nodig? Pampers kunnen per winkel en merk erg in prijs verschillen, doe daarom toch even je research voor je er aankoopt.

Qua babydoekjes zou ik Waterwipes aanraden omdat deze eigenlijk bijna puur uit water bestaan en dus heel mild zijn voor je baby’s billetjes. Als je het pakje een nachtje laat openliggen (komt vaker voor dan je zou denken ;-)), zijn ze bovendien ook niet uitgedroogd de volgende ochtend.

  • Een veilige slaapplaats voor je baby

Je kan er al even over nadenken of je voor een ledikantje of een co-sleeper wil gaan. Zelf kochten wij een co-sleeper, omdat dit toch het voordeel had dat ik niet 6 keer per nacht uit mijn bed moest om borstvoeding te geven. Wij kochten dit exemplaar waar we heel tevreden over waren. Voor ons ledikantje gingen we voor een Aerosleep matras en de bijpassende bedomranding, wat een goede keuze bleek aangezien onze baby al heel snel een buikslaper werd en dit gaf ons toch een klein beetje meer gemoedsrust. Dure aankopen zoals kastjes, babykamerdecoratie en dergelijk zijn eigenlijk zeker de eerste maanden niet nodig want je baby zal dan waarschijnlijk toch nog gewoon bij jullie op de kamer slapen. Wacht daar bovendien mee tot je baby een flinke peuter wordt en je zijn kamer volgens zijn interesses kan aankleden.

  • Een goeie babyfoon

Tot slot zou ik ook aanraden om voor een goeie babyfoon te gaan. Wij hebben daar ook een iets groter budget voor uitgetrokken en kozen voor een exemplaar met videofunctie. Dit zorgde voor veel gemoedsrust (want je kan je baby zien zonder hem te gaan storen en misschien wakker maken!) en op latere leeftijd toen hij acrobatentoeren begon te doen in zijn bedje, zorgde dat er ook voor dat we het snel zagen en snel konden ingrijpen.

BabyBaby
Meer over Zwangerschap & Baby

Eén gedachte over “Dit zijn de enige echte must-haves om te kopen als je een baby krijgt!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven