Deze 8 dingen mag je nooit vergeten voor je op reis gaat

Reizen, het vergt toch enige voorbereiding. Toegegeven, ik stort me ook vaak, in al mijn enthousiasme, totaal onvoorbereid in het avontuur. Toch is het belangrijk om enkele weken voor je vertrekt toch even deze checklist na te kijken. Het boeken van je transport en je verblijfplaats zijn namelijk niet de enige dingen die je kan voorbereiden.

1. Money, money, money!

Check enkele weken voor je vertrekt of je geen vreemde valuta nodig hebt. Met de invoering van de euro zijn we er namelijk zo aan gewoon dat we overal met euro terecht kunnen maar weet dat het nog niet in alle landen (zelfs degenen vlakbij zoals Groot-Brittannië) zo is. Voor de Europese landen kan je hier een overzicht van de munteenheden per land terugvinden.

Controleer ook nog eens of je je kredietkaart mee hebt, je, indien nodig, je limiet verhoogd hebt en je code nog steeds vanbuiten kent. Merk je dat je moeilijkheden hebt om je code te onthouden? Ga dan nog even naar een bankautomaat om ze aan te passen. Schrijf je code echter NOOIT neer!

Licht ook je bank in over je reisplannen, zeker als het vrij ver weg is. Ze kunnen anders namelijk bepaalde betalingen als verdacht aanzien, kunnen ze kredietkaartfraude of diefstal vermoeden en je kaart blokkeren.

Heb je verschillende hotels geboekt via een online reservatiewebsite zoals booking.com? Lijst dan op voor welke hotels je reeds vooraf (en hoeveel) betaald hebt en voor welke hotels je nog ter plaatse dient te betalen. Zo vermijd je dat ze je ter plaatse in de accomodatie een tweede maal doen betalen.

2. Ga op onderzoek uit over je bestemming

Google op het voorhand je bestemming en print een kaartje af waarop alle bezienswaardigheden aanduidt. Je reis zal zoveel efficiënter verlopen dan als je steeds opnieuw de stad moet doorkruisen van de ene kant naar de andere kant om alles te gaan bezichtigen. Zo kan je je bestemming indelen in zones en elke dag een zone en de zich daar bevindende bezienswaardigheden bezichtigen. Lees ook wat de locals zeggen over de plaatselijke restaurantjes. Je zal ter plaatse zoveel beter en goedkoper eten met de inside info dan als je je op goed geluk ergens aan een tafeltje neerzet.

3. Verzamel al je reisdocumenten en breng ze in orde

Check voor je bestemming welke reisdocumenten je nodig hebt. Sommige landen vereisen namelijk een paspoort of visa. Houd er rekening mee dat het aanvragen van deze documenten vaak enige tijd in beslag kan nemen. Check dit dus op tijd!

4. Zorg voor een back-up van je reisdocumenten

Neem een foto van je identiteitskaart en sla deze op in je afbeeldingen op je smartphone en mail deze documenten ook naar jezelf. Als je dan je portefeuille en/of smartphone verliest, kan je nog steeds je documenten voorleggen. Ook de originele documenten in een kluis op je kamer bewaren en slechts met een kopie rondlopen, kan een goede strategie tegen diefstal/verlies zijn.

5. Zorg voor een goedgepakte valies en handbagage

Ook de inhoud van je handbagage zal voor een groot deel bepalen hoe aangenaam je vlucht al dan niet wordt. Veel omgevingsfactoren (zoals lawaai, te fel licht enz.) kunnen namelijk verholpen worden, als je maar de juiste hulpmiddelen inpakt. Kijk daarom zeker even mijn checklist voor een goedgepakte handbagage na.

6. Doe een comfortabele reisoutfit aan

Of je vlucht nu lang of kort is, een comfortabele outfit is een must. Dit betekent natuurlijk niet dat je in je trainingspak moet reizen. Ook een stijlvolle tegenhanger is zeker mogelijk, al blijven minirok en hakken vrij vervelend om door de luchthaven te rennen en je comfortabel en elegant neer te vleien op je stoel.

Ballerina’s of sneakers zijn zeker een goeie keuze alsook een warme comfortabele en zachte trui. Ik kies altijd voor een lange cardigan, zodat ik deze als deken over me kan leggen als ik even de ogen wil sluiten. Ook een sjaal tegen de koude airco kan handig zijn. Ik kies daarbij voor een brede sjaal, zodat ik deze, indien ik het koud krijg, ook kan openvouwen en over mijn schouders draperen. Ik heb mijn haren het liefst los maar heb steevast een elastiekje mee. Mijn haar kan namelijk vrij statisch worden in een vliegtuig waardoor het letterlijk rechtstaat, een elastiekje biedt hier steevast redding.

Om die supervervelende maar noodzakelijke controle met metaaldetector iets vlotter te laten verlopen, kan je ook enkele maatregelen nemen. Kies voor een broek met een elastiekband waar je dus geen riem in nodig hebt, niet is vervelender dan aan de controle supersnel je riem uit je broek halen. Veel bh’s bevatten een beugel die gaat piepen in de metaaldetector. Moeilijk te weten op het voorhand welke bh problemen zal opleveren maar om het vervelende fouilleren te vermijden, kan het handig zijn altijd dezelfde aan te doen eens je weet dewelke het signaal niet laat afgaan. Bovendien is het beter om zo weinig mogelijk juwelen te dragen. Anders moet je deze allemaal uitdoen, in de bak leggen, terug bij elkaar zoeken en dan heel snel terug aandoen, met het risico op verliezen.

7. Reisverzekering

Zeker voor verre of lange reizen kan het nemen van een reisverzekering winnen in de kosten-baten analyse. Waarschijnlijk ga je deze niet nodig hebben maar stel je eens voor dat het wel zo is? En zou je niet iets geruster slapen de weken voor je vertrek indien je weet dat je verzekerd bent? Allemaal zaken om af te wegen.

8. Ontspan!

Last but not least: ontspan! Op reis gaan is leuk en ontspannend. Probeer dus niet te veel stress en schrik te hebben maar geniet van het uitkijken naar je reis!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven