De ultieme overlevingsgids voor lange vluchten

Heb je een lange vlucht voor de boeg? Ja, om op die prachtige bestemming te kunnen geraken is dit spijtig genoeg een noodzakelijk kwaad. Wanhoop echter niet, er zijn heel wat hulpmiddeltjes om een lange vlucht aangenamer te maken. Onderstaande checklist kan hopelijk helpen.

De overstap

Heb je een lange vlucht waarbij je ook nog eens moet overstappen? Kijk dan eens na of het prijsgewijs niet de moeite kan lonen om een duurder ticket te boeken dat je toegang verschaft tot de luchthavenlounge. Hier zit je vaak heel wat comfortabeler, heb je wifi en kan je soms zelfs een verfrissende douche nemen.

Zorg voor een praktische, gemakkelijke maar toch stijlvolle outfit om in te reizen

Ballerina’s of sneakers zijn zeker een goeie keuze alsook een warme comfortabele en zachte trui. Ik kies altijd voor een lange cardigan, zodat ik deze als deken over me kan leggen als ik even de ogen wil sluiten. Ook een sjaal tegen de koude airco kan handig zijn. Ik kies daarbij voor een brede sjaal, zodat ik deze, indien ik het koud krijg, ook kan openvouwen en over mijn schouders draperen. Ik heb mijn haren het liefst los maar heb steevast een elastiekje mee. Mijn haar kan namelijk vrij statisch worden in een vliegtuig waardoor het letterlijk rechtstaat, een elastiekje biedt hier steevast redding. Kies voor een broek met een elastiekband waar je dus geen riem in nodig hebt, niet is vervelender dan aan de controle supersnel je riem uit je broek halen. Veel bh’s bevatten een beugel die gaat piepen in de metaaldetector. Moeilijk te weten op het voorhand welke bh problemen zal opleveren maar om het vervelende fouilleren te vermijden, kan het handig zijn altijd dezelfde aan te doen eens je weet dewelke het signaal niet laat afgaan. Bovendien is het beter om zo weinig mogelijk juwelen te dragen. Anders moet je deze allemaal uitdoen, in de bak leggen, terug bij elkaar zoeken en dan heel snel terug aandoen, met het risico op verliezen.

Zorg voor handige bagage

Zorg ervoor dat je een goede praktische valies hebt met goede wieletjes zodat je je vlot kan voortbewegen met je valies. Hetzelfde geldt voor je handbagage. Zorg dat ook deze praktisch is om mee te nemen. Kies dus voor een trolley, een handige schoudertas of een praktische rugzak. Indien je voor een trolley kiest, kijk dan of je er 1 vindt met een extra vakje langs de buitenzijde zodat je niet telkens je hele valies moet opengooien om er bijvoorbeeld je identiteitskaart uit te vissen… Je moet deze kaart namelijk verschillende malen tonen op de luchthaven. Ook de zaken die je tijdens de vlucht vaak zal gebruiken, kan je dan in dit buitenvakje steken, niks is vervelender dan die hele trolley te moeten openleggen in het gangpad van het vliegtuig.

 

De inhoud van je handbagage

Ook de inhoud van je handbagage zal voor een groot deel bepalen hoe aangenaam je vlucht al dan niet wordt. Veel omgevingsfactoren (zoals lawaai, te fel licht enz.) kunnen namelijk verholpen worden, als je maar de juiste hulpmiddelen inpakt.Volgende items kunnen niet in je handbagage ontbreken om die lange vlucht te doorstaan:

  • Een slaapuitrusting

Heb je een langere vlucht voor de boeg? Zorg er dan voor dat je alles voorzien hebt om een verkwikkend dutje te doen. Ik denk daarbij aan een kussen, een oogmasker en oordopjes om het licht en storend lawaai van medereizigers (denk maar aan huilende kinderen of snurkende mensen) buiten te houden. Zeker voor lichte slapers zijn oordopjes onmisbaar. Kan je echt niet slapen in een vliegtuig? Overweeg dan om eventueel een mild slaapmiddel mee te nemen. Je zal je namelijk een pak beter voelen als je kan landen met een paar uur slaap achter de rug.

  • Reservekledij

In mijn handbagage draag ik altijd 3 extra onderbroeken en 2 reserve T-shirts mee. Als mijn bagage dan verloren blijkt te zijn na mijn vlucht kan ik toch de eerste 2 dagen behelpen tot mijn bagage ofwel gevonden wordt of tot ik inkopen ben kunnen gaan doen ter plaatse. Indien het om een trip naar een gebied gaat waar ik verwacht weinig winkels tegen te komen, doe ik nog wat meer extra kledij mee in mijn handbagage.

  • Water

Aangezien water dehydratatie van je huid, jetlag en vermoeidheid na de vlucht kan tegengaan, voorzie je het beste altijd een flesje water. Je kan een kunststof oprolflesje meenemen dat je zelf kan vullen met kraantjeswater (bespaart je plaats als het leeg is) of je kan een tripje door de taxfree shop maken. Ook een gezonde snack (zoals een appel) kan deugd doen tijdens de vlucht. Alcohol droogt in de lucht nog meer uit dan op de grond en is dus zeker te vermijden.

  • Spulletjes om je op te frissen tijdens de vlucht

Nog tegen de dehydratatie van je huid door de vliegtuiglucht, kan je een staaltje gezichts- en handcrème in je handbagage steken. Ook een lippenbalsem behoort steevast tot mijn standaarduitrusting. Bovendien voorzie ik steeds antibacteriële doekjes om mijn handen te reinigen als ik tijdens de vlucht iets wil eten. Ook muntjes en deodorant kunnen helpen om je fris te voelen tijdens de vlucht.

  • Entertainment

Een langere vlucht gaat zoveel sneller voorbij als je enkele zaken meehebt om je af te leiden. Een goed boek, een tijdschrift of een tablet bijvoorbeeld. Indien je voor een tablet of GSM gaat, vergeet dan geen powerbank om je batterij op te laden.

Vergeet ook niet alle noodzakelijke reisdocumenten mee te nemen op reis en check eveneens mijn checklist van al het elektronisch materiaal dat je op reis kan meenemen om je vlucht en reis zoveel praktischer te maken.

Heb je nog tips voor je medereizigers? Of wil je reageren op dit artikel? Aarzel dan niet om je comment hieronder achter te laten.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven