Checklist: welke reisdocumenten heb je nodig hebt als je op reis gaat?

Bij het inpakken van je handbagage, is het belangrijk dat je nadenkt over een comfortabele reisoutfit en het inpakken van enkele zaken die je comfort ten goede zullen komen tijdens je reis. Echter zijn deze voorwerpen (zoals iPod, boeken en tijdschriften) gemakkelijk vervangbaar in geval van verlies of vergetelheid. Je reis- en medische documenten zijn dat daarentegen niet! Zorg er dus voor dat je altijd nakijkt of je de volgende documenten niet bent vergeten inpakken in je handbagage en controleer even met deze checklist:

Identiteitsdocumenten

Al naar gelang je bestemming zal je een identiteitskaart, paspoort en/of visum dienen mee te nemen. Ook neem ik altijd op een andere plaats nog een kopie mee van alle belangrijke documenten, voor in geval van diefstal of verlies.

Kredietkaarten en cash

Check enkele weken voor je vertrekt of je geen vreemde valuta nodig hebt. Met de invoering van de euro zijn we er namelijk zo aan gewoon dat we overal met euro terecht kunnen maar weet dat het nog niet in alle landen (zelfs degenen vlakbij zoals Groot-Brittannië) zo is.

Controleer ook nog eens of je je kredietkaart mee hebt, je limiet verhoogd hebt en je code nog steeds vanbuiten kent. Schrijf je code echter NOOIT neer!

Voorschriften voor medicatie

Voor sommige geneesmiddelen heb je een bewijsje nodig van de dokter dat je deze werd voorgeschreven en in je bezit mag hebben. Zorg in dat geval dat je dit altijd bij je reisdocumenten hebt opgeborgen. Het kan namelijk gevraagd worden bij een controle.

Verzekeringsdocumenten

Heb je een reisverzekering afgesloten? Dan kan je eveneens je verzekeringsdocumenten meenemen zodat je deze gemakkelijk kan voorleggen indien nodig. Vergeet ook je ziekteverzekeringsbewijs niet. Indien nodig, kan je hiervoor nog je ziekenfonds contacteren om dergelijk document door te sturen.

Rijbewijs

Ga je naar de luchthaven met de wagen? Of huur je ter plaatse een auto? Vergeet dan zeker je rijbewijs niet mee te nemen.

Studentenkaart

Heb je een Europese studentenkaart? Vergeet dan ook deze niet mee te nemen om ook in het buitenland van studentenkortingen te kunnen genieten.

 

Naast reisdocumenten zijn ook elektronische voorwerpen vaak moeilijk inwisselbaar en toch zo handig, check ook hier of je wel degelijk alles hebt ingepakt. Voor dat ultiem reiscomfort is ook een praktische en toch stijlvolle outfit onmisbaar bij het reizen.

Heb je nog tips voor je medereizigers? Of wil je reageren op dit artikel? Aarzel dan niet om je comment hieronder achter te laten.

Eén gedachte over “Checklist: welke reisdocumenten heb je nodig hebt als je op reis gaat?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven