Betaald educatief verlof: zegen of vloek voor je work/life balance?

Kiezen voor extra verlofdagen, het lijkt een evidentie als werkstudent. Al is dat eigenlijk niet altijd zo. Weet dat als je kiest voor educatief verlof, dit wel enkele verplichtingen met zich meebrengt. Zo dien je getuigschriften van nauwgezetheid te verzamelen en deze over te maken aan je werkgever. Dit betekent dat indien je meer dan 10% van de lessen ongewettigd (dus zonder attest) afwezig was, je het recht op educatief verlof verliest voor een periode van 6 maanden.

Eigenlijk houdt dit dus in dat indien je kiest voor educatief verlof, je 90% van de lestijd aanwezig dient te zijn. Dit betekent dat indien je 3 avonden in de week en op zaterdag les hebt, je elke week op al deze momenten aanwezig dient te zijn. Dit neemt dus een grote brok van je “vrije” tijd en vooral flexibiliteit weg. De kinderen ophalen, bepaalde afspraken maken, vergaderingen op het werk die langer duren, het wordt allemaal geen evidentie.

Verifieer dus zeker voor jezelf of elk uur van elke les meevolgen (en dus veel avonden en zaterdagen ook vrije tijd “verliezen”) afweegt tegenover de verlofdagen die je ervoor in de plaats krijgt.

Heb je de pech dat je slechts weinig vakantiedagen hebt op je werkplek? Is er weinig flexibiliteit qua uren mogelijk in je job? Of zijn de lessen die je volgt vrij praktisch van aard? Of misschien kan je de kennis niet zelfstandig instuderen en is naar de lessen gaan echt een toegevoegde waarde voor jou? Dan zal het antwoord hoogstwaarschijnlijk ja zijn. Je zal de dagen educatief verlof immers nodig hebben om op die dagen je examens af te leggen omdat je dagen legaal verlof die je van de werkgever krijgt, niet voldoende zullen zijn. Of je kan je leerstof nu eenmaal niet verzamelen en verwerken zonder de lessen te volgen. Dan kan je evengoed in ruil voor je trouwe aanwezigheid educatief verlof aanvragen.

Maar heb je sowieso al veel verlofdagen en is je cursus zeer theoretisch van aard waardoor de lessen voor jou weinig toegevoegde waarde bieden? Misschien studeer je dan liever zelfstandig op een tijdstip naar keuze? Dan kan je ervoor opteren om geen educatief verlof aan te vragen en de vrije tijd die vrijkomt door niet naar de lessen te gaan, te gebruiken om zelfstandig de cursus te studeren. In een meer flexibel tijdsschema.

In mijn geval had ik op het werk vrij veel verlofdagen (meer dan 30) en waren heel veel van de lessen zeer theoretisch waardoor ik weinig toegevoegde waarde ondervond aan het naar de les gaan. Bovendien woonde ik heel ver van de universiteit die mijn opleiding aanbood, waardoor ik na een les tot 21u30 pas om 23u30 thuiskwam. Dit 3 maal per week en op zaterdagvoormiddag. Fysiek was het door de vermoeidheid dan ook vrij moeilijk vol te houden en stak ik er veel meer tijd in dan dat ik in educatief verlof terugkreeg. Daarom heb ik er na 2 jaar trouwe aanwezigheid toch voor gekozen om het recht op educatief verlof te laten vallen en slechts aanwezig te zijn op 1 les die ik relevant vond. Zo kon ik mijn vrije tijd vrijer en flexibeler indelen en studeerde ik op momenten die mij goed uitkwamen.

Het is een afweging die iedereen voor zichzelf dient te maken maar het waard kan zijn om eens over na te denken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven