6 tips voor een goede relatie die effectief werken

Je wordt langs alle kanten om de oren gesmeten met (vaak slecht) relatie advies. De boekjes staan er ook vol van. In de loop der jaren verzamelde ik de nuttige en simpele tips die volgens mij echt werken om een positieve relatie met je partner uit te bouwen.

  1. Ga uit van de beste veronderstellingen. Denk niet “hij zal wel weer” waarbij je van het slechtste uit gaat. Je partner kan je altijd positief verrassen, ga dus uit van deze ingesteldheid.
  2. Communiceer. Het is een echte dooddoener maar communicatie is enorm belangrijk. Niemand kan gedachten lezen en we vergeten elke dag enorm veel informatie. Breng hem dus kleine dingen in herinnering waarvan je graag zou hebben dat hij erop let. Zo zorg je ervoor dat je geen onrealistische verwachtingen creëert. Hij kan immers graag iets doen voor jou maar gewoon niet weten dat je het fijn zou vinden, waardoor hij het dus gewoon niet doet. Communiceer ook open zodat jullie op dezelfde golflengte zitten.
  3. Zeg sorry. Zelfs al is het niet misschien volledig jouw schuld, zeg altijd “sorry” voor jouw aandeel in de situatie. Sorry is een woord dat de gemoederen meestal bedaart aangezien spijt tonen heel belangrijk is voor de andere partner. ALs je vindt dat het absoluut niet jouw schuld is, kan je altijd zeggen “sorry dat je je zo voelt”, dan weet je partner dat je de situatie heel jammer vindt en dus graag samen naar een oplossing zoekt.
  4. Zoek naar win-win situaties. Het doet er eigenlijk niet toe wie gelijk heeft en wie niet. Zoek daarentegen naar win-win situaties waar beide partijen gelukkig van worden. Er is niet enkel optie A of B, er zijn zeker en vast ook de opties C tot Z.
  5. Heb aandacht voor elkaar. Knuffel en kus vaak, toon affectie, zo wordt jullie band sterker en creeren jullie een omgeving van respect, vertrouwen en veiligheid. Breng ook samen voldoende tijd door en ga af en toe op date. Maak samen herinneringen en leer elkaar telkens opnieuw kennen.
  6. Weet dat het gras niet groener is aan de overkant. Een echte klassieker maar misschien wel dé belangrijkste tip. Tegenwoordig staan de sociale media vol met foto’s van de ideale date, de ideale relatie en het ideale leven. Weet dat dit slechts momentopnames zijn en niemands leven of relatie perfect is. Het koppel van die romantische foto op facebook kan evengoed 5 minuten voor het nemen van die foto ook een grote ruzie gehad hebben. Wees dus blij met de positieve aspecten in je eigen leven en staar je niet blind of de verhalen van anderen. Mensen delen enkel wat ze willen delen en weet dat je dus altijd slechts een fractie van de waarheid te horen krijgt.

Heb je zelf nog tips die je graag wil delen? Post dan zeker je advies in het commentaarvakje!

Groetjes,

Alice

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven