5 kleine tips om dagelijks geld te besparen: budget hack

Elke maand opnieuw vraag ik me af waar mijn loon nu weer naartoe gegaan is. Ik heb toch geen grote uitgaven gedaan? Bij het analyseren van de uitgaven, valt me op dat je moet opletten voor volgende budgetaire (kleine) valkuilen (want vele kleintjes maken namelijk een groot…):

  1. Let op voor die kleine dagelijkse uitgaven

Elke dag een chocoladekoekje en een koffie kopen onderweg naar het werk? Het kan inderdaad tijd besparen maar denk eens na welke fameuze hap dit uit je budget kan betekenen? Je bent hier al snel 8 euro per dag kwijt, da’s 40 euro per week en maar liefst 160 euro per maand! Komt overeen met bijna 2 dagen per maand gratis gaan werken. Inderdaad, tijd om (desnoods de avond voordien) zelf een ontbijtje klaar te maken.

Over de middag snel even een broodje halen of een snelle lunch? Probeer zoveel mogelijk zelf een lekkere lunch mee te nemen naar het werk want ook dergelijke uitgaven zijn een serieuze hap uit het budget. Een belegd broodje kost je al snel 3-4 euro, weet dat je dergelijke broodjes even lekker thuis zelf kan maken voor amper een euro als je slim boodschappen doet.

2. Doe geen aankopen die je toch niet zal benutten

De grote klassieker hier zijn de fitnessabonnementen. Je neemt deze gauw voor een jaar want dat is immers goedkoper. Begin echter eens met een maand en zie of je het echt graag doet en of je het voldoende benut, dan kan je, als je een echte fanatieke sporter blijkt te zijn, nog altijd voor een volledig jaar intekenen.

Een ander klassiek voorbeeld is dat extravagante kledingstuk. Koop dit enkel wanneer je het echt gaat dragen en het dus niet TE ver uit je comfortzone is. Heb je op het voorhand al je twijfels? Slaap er dan nog een nachtje over en ga het de dag erna nog eens bekijken.

3. Voeding

Eten, het is een gigantische hap in ons budget. Uiteraard een noodzakelijke aankoop maar toch iets waar we vaak (veel) meer dan nodig geld voor over de balk gooien. Pas eerst en vooral op voor afhaalmaaltijden. OK, toegegeven, het is oh zo gemakkelijk maar weet dat je hier al snel 3 keer meer betaald dan voor een huisgemaakte maaltijd. Bovendien zijn ze meestal niet zo gezond.

Ook de fancy superfoods diemomenteelalom tegenwoordig zijn, kosten je vaak een hele duit. Wees je ervan bewust dat je ook uit normale goedkopere producten eveneens voldoende vitamines kan halen om gezond te leven. Wil je toch elke dag zo’n supergezonde avocado? Waarom dan zelf geen avocadoboompje kweken? Het is nog eens een prachtige plant in je interieur ook!

Ook die chique watertjes kan je gerust uit je uitgaven bannen. Investeer in een leuke waterfles en vul op het werk deze fles aan de kraan. Helemaal gratis! Of koop een infusion fles en maak zelf een lekker geparfumeerd water met verse citroen/limoen/wat je maar wil!

4. Shoppen met de VISA kaart.

Met de VISAkaart heb ik altijd het gevoel dat ik eigenlijk geen geld uitgeef, ik zie het namelijk niet van mijn rekening gaan. Als de afrekening dan binnenkomt, is het toch altijd verschieten! Pas daarom op met dergelijke uitgaven. Probeer alles zoveel mogelijk cash te betalen, zodat je je voeling met je uitgaven niet verliest.

5. En tot slot: plannen, plannen en nog eens plannen.

Plan een beetje vooruit wat je deze week allemaal wil eten en doe je boodschappen in bulk bij een grote winkel. Elke dag enkele artikelen in een kleiner buurtwinkeltje halen, kost je namelijk een pak meer.

Plan ook je dokters- tandarts- en onderhoudsbezoeken. Als je deze uitstelt, kunnen ze je namelijk nog meer kosten. vermijd verwijlinteresten en een kapotte wagen omdat je hem niet op tijd naar de garage hebt gedaan.

Zo, uiteraard is het allemaal niet zo makkelijk als het hierboven misschien kan lijken. En uiteraard kan zo’n lekkere koffie met croissant onderweg naar het werk eens echt deugd doen. Houd echter af en toe deze dagelijkse budget tips in het achterhoofd en ik ben er zeker van dat je elke maand wel een paar euro zal uitsparen. Succes ermee!

Hebben jullie nog andere tips? Of willen jullie ervaringen delen? Doe dat dan gerust via het comments veld hieronder.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven